Kinderstoel [zo koop je de juiste!]

Wanneer je kindje zelfstandig rechtop kan zitten, hoort daar een belangrijke mijlpaal bij: je kleine mag in een kinderstoel! Maar hoe weet je welke kinderstoel het beste past? En hoe maak je een keuze uit al die verschillende soorten kinderstoelen? We helpen je op weg.

Vanaf wanneer in een kinderstoel?

Bij de meeste kinderstoelen is het van belang dat je kleine goed zelfstandig kan zitten. Hiermee wordt bedoeld dat je kindje zichzelf vanuit bijvoorbeeld kruipstand in zittende positie kan brengen. Dat is een duidelijk signaal dat de spieren in nek en rug voldoende ontwikkeld zijn om langer rechtop te kunnen zitten. De meeste kindjes krijgen dit onder de knie op een leeftijd van tussen de zes en negen maanden. De eerste periode kan het zitten in zo’n kinderstoel erg wennen zijn. Voor je kindje én voor zijn spieren. Bouw het daarom langzaam op. Zet hem of haar bijvoorbeeld alleen in de kinderstoel om te eten. Zo went het lichaam vanzelf aan de nieuwe houding.

Kinderstoel vanaf de geboorte

Leuk om te weten: er zijn kinderstoelen die je kunt uitbreiden met een speciaal stoeltje voor baby’s. Dit is een soort kuipje, die op de stoel zelf geplaatst kan worden. De meeste van deze aanvullende stoeltjes kunnen al gebruikt worden wanneer je kindje pas een paar weken oud is. Je legt je kindje in een soort lighouding in het kuipje. Deze houding is vergelijkbaar met die in een autostoeltje. Op deze manier kan je kindje bijvoorbeeld toch gezellig aan tafel zitten wanneer jullie zelf aan het eten zijn. Sommige kindjes vinden het niet prettig om ver bij papa of mama vandaan te zijn, en dan kan dit type stoeltje ideaal zijn. Let er wel op dat je je kindje niet té lang in het kuipje legt. Deze houding kan namelijk vermoeiend zijn. Als richtlijn wordt een maximum van twee uur per dag aangehouden, maar daar moet je ook de tijd in meetellen die je kindje in een . Wanneer je merkt dat je kindje eerder vermoeid of huilerig wordt, haal je hem of haar natuurlijk eerder uit het stoeltje.

Te snel in een kinderstoel

Het is natuurlijk hartstikke handig wanneer je je kind in de kinderstoel kan zetten. Toch is het belangrijk om hier pas mee te beginnen als je echt weet dat de spieren sterk genoeg zijn. Er kleven namelijk risico’s aan het té vroeg beginnen. Een van die risico’s is dat de rugspieren te zwak zijn, waardoor de rug inzakt. Dit zorgt ervoor dat je kindje op latere leeftijd problemen kan krijgen met goed rechtop staan. Een ander risico is dat je baby, doordat het te snel leert zitten, ook andere stappen in de motorische ontwikkeling overslaat. Het wordt bijvoorbeeld een billenschuivertje, die op z’n billen over de vloer schuift, in plaats van te kruipen. Hoewel het niet altijd erg is dat zo’n fase wordt overgeslagen, kan het de ontwikkeling op een negatieve manier beïnvloeden. Genoeg redenen dus om te wachten met de kinderstoel, tot het moment dat je kindje echt goed, zelfstandig kan zitten!

Verschillende soorten kinderstoelen

Het kiezen van de juiste kinderstoel kan erg lastig zijn. Ze zijn er namelijk van tientallen merken, in tientallen designs en tientallen soorten. Om de keus te vergemakkelijken zetten we er een paar voor je op een rijtje!

De meegroeistoel

Het leukste aan de meegroeistoel: hij gaat in principe een leven lang mee! Een meegroeistoel met babykuipje kan al vanaf de geboorte gebruikt worden. Daarbij is de stoel verstelbaar bij de voetsteun en het zitvlak. Is je kind weer gegroeid? Dan stel je de stoel simpel bij aan voeteneind en bij het zitgedeelte. Dit is natuurlijk ook handig wanneer er op een gegeven moment een broertje of zusje bij komt. Met een beetje geluk is je oudste inmiddels groot genoeg om plaats te nemen op een gewone stoel. Zijn kinderstoel stel je vervolgens weer in op maatje ‘baby’ en kan weer jaren mee! Let wel op: de meeste meegroeistoelen zijn vrij basic. Je kunt er wel allerlei accessoires bijkopen om de mogelijkheden uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een tuigje, om je kindje vast te zetten, of een tafelblad, om eten en drinken op te zetten. Overigens kun je de meeste meegroeistoelen zo instellen dat je ze makkelijk onder het tafelblad van de eettafel kan zetten. Een aanvullend eigen tafelblad is dan vaak dus niet nodig.

De kubusstoel

Hartstikke leuk qua design, maar alleen geschikt voor ruimere woningen: de kubusstoel. Deze stoel bestaat vaak uit twee onderdelen: een stoel met eetblad en een onderstel dat meestal ook als los tafeltje gebruikt kan worden. Wanneer de stoel op het tafeltje staat, past deze prima naast de eettafel. De stoel en tafel naast elkaar zijn prima geschikt als knutselbureautje, wanneer je kindje wat ouder is. Sommige ouders vinden de kubusstoel een fantastische uitvinding. Andere ouders vinden het vooral veel gedoe, al dat in- en uit elkaar halen, en geven de voorkeur aan een ander type stoel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind zit in kinderstoel

De hangstoel

Ben je erg klein behuisd? Dan kan de hangstoel een handige alternatief zijn voor de grote kinderstoel. De hangstoel is zo lichtgewicht, dat je deze simpelweg aan het tafelblad van de eettafel kan hangen. Kind erin en klaar ben je! Dit type stoel is niet meer geschikt wanneer je kind wat groter wordt. Je zult dan dus op zoek moeten naar een ander alternatief. Een ruimtebesparend alternatief kan een stoelverhoger zijn. Zo’n verhoger kun je simpel bevestigen op een gewone stoel. Met behulp van riempjes kun je je kindje vervolgens vastzetten op het stoeltje. Er zijn verschillende soorten stoelverhogers verkrijgbaar. Sommige zijn al vanaf jonge leeftijd bruikbaar, andere kun je pas gebruiken wanneer je kind wat ouder is.

De inklapbare kinderstoel

Nog een alternatief wanneer je in een wat kleiner huis woont, of gewoon niet de hele dag zo’n kinderstoel in de kamer wilt hebben staan: de inklapbare kinderstoel. Deze klap je uit op het moment dat je ‘m nodig hebt. Inklapbaar is hierbij overigens wel een breed begrip. Sommige inklapbare kinderstoelen zijn zelfs ingeklapt nog niet heel erg klein en handzaam. Je hebt er dan dus echt nog wel wat opbergruimte voor nodig. Maar er zijn ook inklapbare kinderstoeltjes die wel wat lijken op een opklapbaar vissersstoeltje. Dat is dus wel winst als het gaat om ruimte. Goed om op te letten: dergelijke stoeltjes zijn meestal al te klein wanneer je kind een jaar of twee, drie is. Als je op zoek bent naar een permanente oplossing is dit dus niet altijd het handigste alternatief.

Welk merk kinderstoel is het beste?

Er zijn veel bekende, maar ook veel onbekende merken die kinderstoelen fabriceren. Zo hebben Ikea en Prenatal eigen stoelen, maar ook grote merken als Stokke (van de Tripp Trapp) timmeren flink aan de weg. Houdt er rekening mee dat je voor bekende merken vaak extra betaald vanwege het merk. Daarbij geeft een bekend merk niet direct garantie dat het ook echt een voor jou handige kinderstoel is. Voor veel stoelen van bekende merken zijn ook goedkopere alternatieven bekend. Het is natuurlijk prima om een mooie merkstoel aan te schaffen, maar als jouw budget dat niet toelaat zijn er dus nog tal van andere mogelijkheden. Kijk ook eens op sites zoals Marktplaats, want daar zijn soms prachtige retro pareltjes te vinden. Of vraag eens rond in je familie- en kennissenkring. Zo hebben onze kinderen jarenlang plezier gehad van een kinderstoeltje waarin mijn eigen moeder nog heeft gezeten als kind. Zo’n stoel wordt door al die verhalen die eraan vastzitten extra mooi!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Kinderstoel [zo koop je de juiste!]
Sluiten