Petra
Petra Blog 20 Dec 2011

Kinderen op dagverblijf vaker dik

AMSTERDAM – Peuters die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn vaker te dik dan leeftijdgenootjes die thuisblijven. Kinderen die als 2-jarige al te zwaar zijn, maken meer kans op overgewicht op volwassen leeftijd.

Dat stelt bewegingswetenschapper Jessica Gubbels van de Universiteit Maastricht, die volgende week promoveert op een onderzoek naar het lichaamsgewicht van jonge kinderen.
Volgens Gubbels eten kinderen op een kinderdagverblijf meer als de leiding samen met hen aan tafel gaat, wat meestal het geval is. Peuters op een dagverblijf mogen aan tafel vaak zelf eten pakken, waardoor ze volgens de onderzoekster ook meer gaan eten. 

Volgens Gubbels zijn de resultaten van behandeling tegen overgewicht slecht bij kinderen en jongvolwassenen die al te zwaar zijn. Ze stelt vast dat het ontwikkelen van overgewicht al tussen de 2 en 6 jaar begint. „Preventie op heel jonge leeftijd is daarom essentieel om de obesitasepidemie tegen te kunnen gaan”, meent Gubbels.
Gubbels vond in haar onderzoek ook, dat tweejarige peuters al meer snacken en frisdrank gebruiken als ze vaak voor de televisie of achter de computer mogen zitten. Als de kinderen wat ouder zijn, tussen de 5 en 7 jaar, blijkt het verbieden van snoepen en snacken niet veel zin te hebben. Beter is het volgens de onderzoekster als de ouders bewegen en gezond eten zoveel mogelijk stimuleren. Gubbels raadt aan meer onderzoek te doen naar de wisselwerking op het gebied van voeding tussen thuis en het kinderdagverblijf. 

Reageer op artikel:
Kinderen op dagverblijf vaker dik
Sluiten