Petra
Petra Opvoeding 24 Feb 2019

Kind met sterrenbeeld leeuw [vrij en blij!]

Geboren: 24 juli t/m 23 augustus

De sterke leeuw wordt ook wel de koning der dieren genoemd. Sterk, machtig en vrij. Is je kindje geboren onder het sterrenbeeld leeuw? Dan zal je kenmerken van dit krachtige dier ook in je kind herkennen. Leeuw-kindjes hebben vaak een sterke persoonlijkheid. Hoe kun je daar het beste mee omgaan in de opvoeding?

Schreeuw om aandacht

Meer dan andere kinderen heeft een leeuw-kindje behoefte aandacht. Op het podium staan, of op z’n minst in het middelpunt van de belangstelling, is een belangrijk doel van het kindje. Wordt er thuis een verjaardag gevierd en is alle familie aanwezig om het feest te vieren? Dan is het jouw leeuw-kindje dat een voorstelling geeft tussen de schuifdeuren. Wordt er geoefend voor de schoolmusical? De kans is groot dat jouw kind de eerste is die auditie doet. Kortom; je kind doet er alles aan om de aandacht van anderen vast te houden. Dit heeft ook een keerzijde. Als het aandacht trekken niet lukt op een positieve manier, kan er een negatieve manier uit de kast worden. getrokken. Bij jongere kindjes uit zich dat in veel geschreeuw en gehuil. Ook het pesten van een broertje of zusje kan een middel zijn om die gewenste aandacht van papa of mama te krijgen. Bij oudere kinderen kan het zich uiten in verslechterende schoolprestaties. Die schreeuw om aandacht is dus niet altijd positief.

Omgaan met negatieve gevoelens

Om ervoor te zorgen dat je leeuw-kindje goed in zijn of haar vel zit, is het geven van ruimte belangrijk. Kinderen die te strak worden gehouden, missen hun vrijheid en dat is te merken aan hun humeur. Natuurlijk is het goed om je kind grenzen mee te geven. Bij een leeuw-kindje is het echter goed om ruimte te geven. Laat je kindje zelf ontdekken wat er kan en mag. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat hij of zij mee helpt met klusjes in huis? Laat je kind dan meedenken welke klusjes hij op zich zal nemen. Zo leer je je kind om eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachend meisje met muts

Commanderen is niet goed

Een kindje met sterrenbeeld Leeuw weet over het algemeen heel goed wat hij of zij wil. Dit is ook te merken wanneer je kind met broertjes, zusjes of vriendjes speelt. Jouw kindje neemt daar vaak de leidersrol op zich en deelt graag de lakens uit. Niet ieder speelkameraadje is hiervan gediend. Speelt je kind met een kameraadje dat ook een duidelijke eigen mening heeft? Dan zal dat voor vuurwerk kunnen zorgen. Je kind zal gaan lopen commanderen en steeds korter af worden. Merk je dat het spelen even niet zo lekker loopt? Zorg dan voor een time-out door de kinderen af te leiden. Neem ook de tijd om je kind op het gedrag aan te spreken. Boos worden hoeft niet, maar maak duidelijk wat wel en niet kan. Het is nu eenmaal niet de bedoeling dat je kind altijd de baas speelt. Ook niet als het gaat om de relatie ouder-kind. Voor in de (peuter)puberteit kan een leeuwkindje de neiging hebben om ook zijn ouders te gaan commanderen. Waak hiervoor en geef duidelijke grenzen aan. Zo voorkom je dat dit gedrag de boventoon gaat voeren.

Beschermend als een leeuw

Dat de baas willen spelen is trouwens niet in alle gevallen negatief. Het zit in de karakter van het leeuw-kindje dat het dierbaren wil beschermen. Wordt er een broertje of zusje gepest? Grote broer of zus zal wel even orde op zaken stellen! Hebben papa en mama ruzie? Dan zal jullie kindje er alles aan doen om de rust te herstellen. Dat hij of zij niet altijd de aangewezen persoon is om in te grijpen, zal je kind zelf moeten leren. Je zusje helpen is goed, maar de pesters een schop verkopen is daarvoor niet de aangewezen methode. En tja, ouders hebben nu eenmaal wel eens woorden, maar zulke ruzies zullen ze echt zelf moeten uitvechten. Zit je leeuw-kindje niet te dicht op de huid bij dit leerproces. Soms moet je nu eenmaal door schade en schande wijs worden. Het zijn waardevolle leermomenten voor het volwassen leven.

Je leeuw-kindje op school

Kindjes die geboren zijn onder het sterrenbeeld Leeuw, zijn ook op school vaak geboren leiders. Is er een klassenvertegenwoordiger nodig? Jouw kind zal de eerste zijn die zich daarvoor aanmeldt. Is er ruzie in de klas? Dan is jouw kind degene die vooraan staat om het op te lossen. Het sterke karakter van het leeuw-kindje is niet altijd een voordeel. Zo kan autoriteit soms lastig zijn. Luisteren naar juf of meester is niet altijd makkelijk. Consequent blijven is dan van groot belang. Dat sterke karakter verbergt trouwens een belangrijk leerpunt van het leeuw-kindje: omgaan met kritiek. Je kind kan het lastig vinden om kritiek te krijgen en er vervolgens ook nog iets mee te doen. Soms is het voor het kind makkelijker om boos te worden, de hakken in het zand te zetten en vinden dat hij het zelf het beste weet. Jammer, want je kind mist hierdoor belangrijke leermomenten. Merk je dat hij of zij het lastig vindt om met feedback om te gaan? Bespreek dit dan. Neem de tijd om de gegeven kritiek met je kind door te nemen. Zorg dat het niet voelt als een aanval, maar als een hulpmiddel. Dat maakt het voor je kind makkelijker om de feedback te aanvaarden en er mee aan de slag te gaan.

Reageer op artikel:
Kind met sterrenbeeld leeuw [vrij en blij!]
Sluiten