Keuzes maken, moeilijk??

Anouk_1.jpg
Deze column staat een keer niet in het teken van mij en mijn kinderen, maar in overleg met de redactie staat het in het kader van mijn workshop “Kop of Munt” die ik samen met mijn collega Astrid van de Does van Yourinnergy geef. Het gaat over het meest bekende euvel bij de mens :keuzes maken.

Vind ik hem nu wel of niet leuk?Gaan we wel zoenen, of niet zoenen? Hebben we nu wel verkering of nog niet? Gaan we samenwonen of nog even wachten? Zullen we gaan trouwen, of wil ik te snel? Gaan we proberen kinderen te krijgen of wachten we hier nog mee?

En dan… vind je hem leuk, heb je gezoend, heb je verkering, ga je samenwonen, ga je trouwen en ben je zwanger en krijg je kinderen.

Is dit allemaal vanzelf gegaan of is dit echt op basis van het maken van keuzes? Het lijkt vanzelf te gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat dit allemaal berust op het maken van keuzes. Heb jij jouw keuzes goed gemaakt, heb je alles overwogen voordat je de keus hebt gemaakt, twijfel je aan de keus die je gemaakt hebt en vindt je dat wat je hebt gekozen je niet meer terug kunt draaien?

Als je hebt gekozen om voor kinderen te gaan en het is je gelukt om zwanger te worden, dan bestaat er vanaf dat moment ook weer een heel scala aan keuzes. Wanneer vertel je iedereen dat je zwanger bent of hou je het nog voor jezelf? Wanneer ga je vertellen dat je zwanger bent en tegen wie? Waar kies je voor als je moe, zwak en misselijk bent tijdens de eerste maanden, blijf je thuis of ga je door met werken? Draag je een gehandicapt kindje, wat doe je dan, pleeg je abortus of wil je ervoor gaan? Wil je weten of het een jongen of een meisje wordt? Vertel je aan andere dat het een jongen of een meisje wordt? Welke naam kies je voor het kindje? Ga je op zwangerschapsyoga of kies je voor haptonomie. Wil je een thuisbevalling of kies je het ziekenhuis? Stop je 4 of 6 weken van de uitgerekende datum. Ga je minder werken? Gaan je kinderen naar de crèche of kies je voor gastoudergezin?…. Enzovoorts.

En dan is je kindje er! Hoera!!! Of…toch niet zo? Voel je je wel lekker, is dit wat je had verwacht? Zo niet, vertel je het aan anderen of schaam je je ervoor? En wat vertel je en aan wie? Durf je tegen jezelf te zeggen dat dingen je tegenvallen? En als je hebt gekozen om borstvoeding te geven en je ziet dit toch niet meer zitten, ga je er dan toch mee door of kies je voor de fles? En als je kraamverzorgster je niet bevalt, ga je dan het kraambureau bellen om een andere te vragen of slik je je irritaties? Hoe wil jij je kraamtijd hebben, veel mensen over de vloer of besloten? En als er mensen blijven komen, durf je ze dan te weigeren of ga je doodop toch aan de lopende band koffie te zetten? Durf je überhaupt aan jezelf toe te geven dat je doodop bent? Vraag je of je ouders op komen passen, of ben je bang dat je tot last bent?…….

En zo kan ik nog uitgebreid doorgaan over de baby-, dreumes-, peuter-, kleuter- enzovoorts-tijd. Of  zaken die niets met de kinderen te maken hebben.. Maar ik heb het idee dat ik me zo onderhand wel duidelijk heb gemaakt.

Keuzes, keuzes….

Hoe maak je ze? Voor wie maak je ze? Wat is de reden dat je ze maakt? Luister je naar jezelf of laat je je leiden in het maken van je keus? Moeite met keuzes maken zegt niet alleen iets over de twijfelkonten onder ons. Het zegt ook iets over de snelle beslissers. Of degene die star zijn in hun keus, dus niet kunnen afwijken van hetgeen zij hebben gekozen.

Dit alles zegt ook iets over je zelfinzicht en de bewustwording hiervan. Hoe bewust ben je van jezelf en het maken van jouw keuzes? Welk effect heeft het kiezen, de keuze die je hebt gemaakt en de manier waarop je je keus maakt op jezelf en ook op de ander? Sta jij daar wel eens bij stil? Leuk om het een keer wel te doen! Je leert naar jezelf te kijken vanaf een afstandje. Dit zegt niet dat je de keuzes die je maakt ineens niet meer zult maken of dat je er ineens niet meer achter zult staan. Dit zegt iets over hoe bewust jij zult zijn in het maken van de keuzes, waardoor het makkelijker wordt om dit te doen.

Begint het van binnen te kriebelen? Herken jij jezelf in bovenstaande column? Dan is onze workshop echt iets voor jou!

Voor meer informatie:

http://www.welzijnspraktijkzutphen.nl/Workshops.html

of

http://www.yourinnergy.nl/agenda-en-nieuws/kop-of-munt

Reageer op dit bericht!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.