Petra
Petra Wonen 9 Nov 2021

Kerstverlichting voor buiten & kerstdecoratie voor binnen: hoe kun je je huis met je kids gezellig maken voor de feestdagen?

De feestdagen komen eraan! Kerst is hét uitgelezen feest om de tijd te nemen voor het gezin, en misschien zelfs voor de hele familie. Voorafgaand aan de kerstdagen is het uiteraard tijd om de woning te decoreren. Dit kun je samen met je kind(eren) doen, om er echt iets gezelligs van te maken. Hoe je dat aanpakt? We delen leuke tips!

Kerstverlichting voor buiten ophangen

Hoe kun je samen met het gezin het kerstfeest echt groots vieren? Door helemaal uit te pakken met de kerstdecoratie! Versier niet alleen de binnenkant van de woning, maar het liefst ook de buitenkant. Kerstverlichting voor buiten tijdens de donkere feestdagen maakt de boel direct een stuk vrolijker. Elke dag als jullie thuiskomen van de crèche of school, kan je kind zo weer meteen genieten van het gezellige aanzicht.

Aan welke kerstverlichting voor buiten je kunt denken? Er zijn veel soorten verlichting om uit te kiezen! Hang bijvoorbeeld ijspegelverlichting aan de dakgoot, voor een sierlijke look. Je kunt ook een kerstster met verlichting aan de buitenkant van je huis bevestigen: aan de deur of de buitenmuur. Een guirlande met verlichting is tevens een fraai idee, voor een meer natuurlijke look met groen. Of kies juist voor een grote, lichtgevende kerstkrans. Heb je nog wat ruimte over in de tuin? Dan is het een optie om een kerstboom met verlichting neer te zetten. Uiteraard kun je ook verschillende ideeën combineren, om er helemaal een spektakel van te maken buiten.

Samen de kerstboom versieren

Samen de kerstboom versieren

Naast de kerstverlichting voor buiten, komen kerstlampjes ook binnenshuis terug: in de kerstboom natuurlijk! Je kunt samen met je kinderen de kerstboom versieren, zeker als ze al wat ouder zijn. Blijf er wel bij, om een oogje in het zeil te kunnen houden. De dennennaalden kunnen al snel wat prikken: pas op dat je kinderen er niet te enthousiast mee aan de slag gaan.

Het is leuk als je kinderen ook zelf mogen kiezen wat er in de kerstboom komt te hangen. Bevestig zelf allereerst de kerstlampjes en de kerstslinger in de boom, maar kies daarna samen de ornamenten uit. Je kunt alle ornamenten die je in huis hebt op de tafel leggen, waarna iedereen in het gezin een paar favorieten uitkiest. Ben je nog op zoek naar nieuwe kerstornamenten voor in de boom? Ga dan gezellig samen naar de winkel toe, en spreek af dat iedereen één of twee beeldjes mag uitkiezen. Thuis kan dit meteen in de boom worden gehangen! Je boom komt er misschien wat speelser of drukker uit te zien als je ook je kinderen mee laat beslissen, maar eigenlijk maakt dit de look alleen maar feestelijker. En zo kunnen ook je kids nog meer genieten van het kerstfeest!

Poppetjes en figuurtjes ter decoratie

Kinderen vinden het vaak leuk als decoratiestukken een gezichtje hebben. Het maakt de versieringen realistischer en menselijker. Plaats daarom op verschillende plekken in huis kerstdecoraties van poppetjes en figuurtjes. Er is genoeg om uit te kiezen. Rendieren, engeltjes, sneeuwpoppen, kerstmannen en notenkraker poppen: het past allemaal bij het kerstfeest!

Je kunt deze feestelijke figuurtjes in kleine en in grote varianten in huis halen. De kleine figuurtjes hang je bijvoorbeeld in de kerstboom. Grote figuren kun je een plekje geven in een kast, op de eettafel of in de vensterbank. En misschien willen je kinderen ook wel een beeldje op de kinderkamer hebben staan, om zo in iedere ruimte in huis het kerstfeest te kunnen vieren!

Zelf kerstversieringen maken

Hoewel jullie dus in de winkel op zoek kunnen gaan naar nieuwe kerstornamenten, is het misschien nog wel leuker om zelf kerstversieringen te maken, samen met je kinderen. Soms maken de kids ook al iets op school: dit kun je tevens een plekje geven in huis. Wat je zelf thuis kunt maken met de kinderen? We sommen hieronder wat toffe ideeën voor je op.

Als je kinderen graag schilderen of tekenen, is het een idee om lege wc-rolletjes te voorzien van kersttekeningen. Of maak posters in een kerstthema, die je aan de muur hangt. Het beschilderen van een kaarsenhoudertje is tevens een leuke optie. Als je dennenappeltjes groen verft, lijken het net kleine kerstboompjes: dat ziet er grappig uit. Decoraties maken van strijkkralen is nog zo’n toffe bezigheid – ga op zoek naar figuren van kerstbomen of kerstmannetjes. Wil je kerstkaarten gaan versturen naar naasten? Het is zeker een mogelijkheid om ze zelf te maken.

Hangen jullie graag zelfgemaakte versieringen in de kerstboom? Maak dan kerstballen van papier-maché, of beschilder transparante kerstballen. Met bijvoorbeeld vilt kun je ook zelf kerstballen maken: dit lukt tevens als je kinderen nog wat kleiner zijn. Ook van ijsstokjes kunnen jullie allerlei decoratiestukken maken. De stokjes zijn lichtgewicht, en blijven dus prima in de boom hangen. Zing tijdens het maken van de kerstdecoraties natuurlijk verschillende kerstliedjes, zodat het nog gezelliger is om hiermee aan de slag te gaan met het gezin. Door de tijd te nemen voor de feestdagen en de organisatie die erbij komt kijken, krijgen je kinderen alleen maar meer plezier in het vieren ervan. Dat wordt een kerstfeest om nooit meer te vergeten!

Reageer op artikel:
Kerstverlichting voor buiten & kerstdecoratie voor binnen: hoe kun je je huis met je kids gezellig maken voor de feestdagen?
Sluiten