Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Jokken of liegen

Kinderen doen dingen juist omdat het niet mag. Dat maakt het spannend. Ze proberen uit hoe ver ze kunnen gaan. Maar ze kunnen ook moeilijk de gevolgen van hun eigen gedrag inschatten. Wanneer het fout gaat, is een leugentje snel gemaakt om straf te ontlopen.

Jokken
Jokken en liegen is niet hetzelfde. In beide gevallen vertelt een kind niet de waarheid. Maar dat betekent nog niet dat hij opzettelijk en doelbewust de waarheid wil verdraaien. Vooral van jonge kinderen kan gezegd worden dat ze jokken en niet liegen. Ze geloven hun eigen waarheid, begrijpen nog niet wat schuld is en overtreden meestal ook niet opzettelijk alle regels.

Schuldgevoelens
Pas als een kind ongeveer zes of zeven jaar is, ontwikkelt hij zijn geweten en begrijpt hij hoe het is om zich schuldig te voelen. Het liegen wordt daardoor moeilijker voor een kind.

Niet met opzet
Dat je kind zegt dat hij het niet met opzet deed, kan gelogen zijn. Maar soms gebeurt iets echt niet met opzet. Het is belangrijk dat je dit als ouder in de gaten hebt. Meestal kun je met simpele logica erachter komen of het verhaal van je kind klopt.

Straf krijgen
Natuurlijk wil een kind liever geen straf. Daarom liegt je kind. Maar sommige kinderen liegen, omdat de straf voor wat ze fout doen echt niet leuk is. Als je kind veel liegt, is het daarom ook goed om te kijken naar de manier waarop je straf geeft. Als je snel en veel straf geeft, dan is je kind misschien vaker geneigd te liegen om die straf te ontlopen. Het liegen is dus eigenlijk erger dan datgene wat je kind fout deed. Maar bedenk ook of je misschien niet te streng bent voor je kind.

Bron: Centrum voor jeugd en gezin

 

Reageer op artikel:
Jokken of liegen
Sluiten