Je kindje aan de borst leggen

De eerste keer je baby voeden kan erg spannend zijn. Hoe zal het voelen en lukt het allemaal? De meeste moeders moeten in het begin even wennen aan het geven van borstvoeding, maar worden er na enkele weken steeds handiger in. Wat goed helpt, is je baby binnen een uur na de bevalling bij je laten drinken. Je baby heeft dan namelijk een sterke behoefte om te drinken. Doordat jullie dicht tegen elkaar aanliggen, stimuleer je de afgifte van hormonen die voor de melkproductie en het toeschieten van de melk zorgen.

Hoe leg je voor het eerst je baby aan de borst?
Trek je baby met zijn of haar lijfje stevig tegen je aan en hou het mondje voor de tepel. Als je nu met een tepel zachtjes over zijn of haar wangetje aait, zal je kind automatisch ‘toehappen’, de tepel in het mondje nemen en beginnen te zuigen. Let op dat je baby de hele tepel pakt, anders loop je het risico dat er pijnlijke tepelkloven ontstaan. Om je houding wat beter te maken, kun je je arm ondersteunen met een kussen. Ondersteun je arm eventueel met een kussen.

Opstartprobleempjes
Ook al zuigt je baby volop aan de tepel, dan wil dat nog niet zeggen dat daar onmiddellijk melk uitkomt. Dat hoeft ook niet. Het zuigen is vooral bedoeld om de melkproductie op gang te krijgen. Meestal duurt het een paar dagen voordat er echt melk uit je borsten komt.
 

Reageer op artikel:
Je kindje aan de borst leggen
Sluiten