Petra
Petra Bevalling 11 Aug 2016

Is dit de grootste pasgeborene ter wereld?

Misschien heb je onlangs op internet ook het nieuws gelezen over de grootste baby ter wereld. In Australië zou een vrouw van 300 kilo bevallen zijn van een baby die bij de geboorte maar liefst 20 kilo woog! Bij de artikelen hierover stonden zelfs foto’s van de vermeende moeder en de pasgeborene, zoals deze:

grootste pasgeborene ooit

Bizar nieuws. Het meest bizarre was echter misschien wel dat het nieuwsbericht nep was, maar wel op heel wat nieuwssites over de hele wereld werd gepubliceerd. Het was weer een mooi voorbeeld van het feit dat je niet alles wat je leest zomaar moet geloven!

Toch wel de grootste baby ter wereld?

Afgelopen week verschenen er opnieuw artikelen over een reuzenbaby in Australië. Het mooie van dit bericht was dat het wél waar was. Een moeder is in het ziekenhuis van Perth bevallen van een kerngezonde en heel grote jongen. Bij de geboorte woog deze jongen maar liefst … pond! Artsen hadden tijdens de zwangerschap niet in de gaten gehad dat het kind zo groot zou worden. Er werd nog wel even getwijfeld of het misschien geen tweeling was, maar uiteindelijk werd besloten om te kiezen voor een normale, natuurlijke bevalling. Moeder Breanna Sykes merkte echter al snel dat zo’n bevalling uitgesloten was. De bevalling verliep eerst voorspoedig en moeder had al snel 10 centimeter ontsluiting. Normaal gesproken is dat het moment waarop je als zwangere mag beginnen met persen. Moeder Breanna deed dit ook, maar er kwam geen beweging in haar baby!

Keizersnede vanwege te grote baby

Voor de artsen werd het na een tijd persen ook duidelijk dat een natuurlijke bevalling er niet in zat. Hoewel moeder en kind volkomen gezond waren, zat er niets anders op dan over te gaan op een keizersnede. Via deze weg kwam uiteindelijk zoon Ziad Kadic ter wereld. Zoonlief werd door alle artsen in het ziekenhuis eens goed bekeken, want zo’n grote pasgeborene hadden ze nog nooit gezien. Hij bleek maar liefst 5,9 kilo zwaar te zijn. En zo blijkt daar in een eerder fake bericht toch nog een kern van waarheid te zitten: de grootste baby ter wereld is inderdaad in Australië geboren!

Of nog grotere baby’s?

Hoewel baby Ziad waarschijnlijk de grootste pasgeborene is die er officieel bekend is, zijn er in de afgelopen eeuwen voorbeelden geweest. De Engelse Anna Haining Bates leefde van 1846 tot 1888 en was zelf maar liefst 2,27 meter lang. Het verhaal gaat dat zij bij haar geboorte ruim 8 kilo woog, terwijl haar 12 broertjes en zusjes allemaal een normaal gewicht hadden. De kinderen van Anna leken op hun moeder. Ze kreeg 2 kinderen, waarvan de oudste bij de geboorte ook ruim 8 kilo zou hebben gewogen en de jongste zelfs ruim 10 kilo! Helaas bleken beide kinderen niet sterk genoeg om te overleven. En ook Anna zelf is dus niet heel oud geworden. Het blijft hoe dan ook een bijzondere geschiedenis. Zeker wanneer je zo’n oude foto ziet waar Anna op staat:

grootste baby ooit

Reageer op artikel:
Is dit de grootste pasgeborene ter wereld?
Sluiten