Inbakeren baby [Wanneer en waarom?]

inbakeren baby hoe
Heb jij een onrustige, slecht slapende baby? Inbakeren van je kindje zou kunnen helpen bij het in- en doorslapen. Dan moet je echter wel goed weten hoe je je kindje op de juiste manier kunt inbakeren en waar je op moet letten.

Wanneer en waarom inbakeren?

Je baby kan door verschillende oorzaken langdurig onrustig zijn. Zo kan een (te) snelle of zware bevalling onrust veroorzaken. Het kan ook aan andere zaken liggen. Sommige baby’s hebben problemen met inslapen, doordat ze tijdens het inslapen vaak plotselinge bewegingen maken. Door die bewegingen worden ze weer wakker. Op een gegeven moment raakt een kindje hierdoor oververmoeid, waardoor het inslapen nog lastiger wordt. Als gevolg hiervan kunnen er ook problemen ontstaan bij het voeden. Als je dit wilt voorkomen, kun je kijken of je baby baat heeft bij inbakeren.

De oorsprong van het inbakeren

Tot het einde van de 18e eeuw was inbakeren in Nederland heel gewoon. Zelfs rond het begin van de 20e eeuw kwam het nog voor. In die tijd werd het inbakeren gedaan door vrouwen met een speciale opleiding. Deze vrouwen werden ‘bakers’ genoemd. Op een gegeven moment raakten deze bakers uit de gratie en verdween het inbakeren. Tot een jaar of 20 geleden, toen verloskundigen het inbakeren weer oppakten. En dat is begrijpelijk, want het inbakeren werkt voor veel onrustige baby’s heel goed.

Heeft inbakeren ook nadelen?

Toch zijn er ook zaken waar je op moet letten als je je kindje wilt inbakeren. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je weet wat je doet. Vraag je verloskundige of kraamhulp om voor te doen hoe je je kindje op de juist manier inbakert. Let vooral op de heupen van je kindje. Baby’s met heupproblemen mogen niet ingebakerd worden. Ook mag je niet met inbakeren starten als je kindje al ouder is dan vier maanden. De kans dat je kindje zich op de buik wil draaien en vast komt te zitten is dan namelijk te groot. Let er ook op dat je baby geen last heeft van koorts, spugen of verkoudheid.

inbakeren waarom hoe

Hoe werkt het inbakeren?

Inbakeren doe je met behulp van een stevige katoenen doek. Hiervoor kan bijvoorbeeld prima een hydrofiel luier gebruikt worden. Gebruik geen doek van synthetische materialen, want zo’n doek ademt niet waardoor je kindje het snel veel te warm heeft. De bedoeling van het inbakeren is te voorkomen dat je kindje de armen of benen nog veel kan bewegen. Daarbij is het belangrijk om erop te letten dat de doek stevig vast zit. Wanneer je kindje kans ziet z’n beentjes los te wriemelen kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Let ook op de manier waarop je de doek vastmaakt. Bij jonge baby’s is het vaak al voldoende om de doek onder de baby te vouwen. Bij wat oudere baby’s, die wat beweeglijker zijn, kun je de doek vastmaken met behulp van klittenband of veiligheidsspelden.

Inbakeren in stappen

Wanneer je je kindje nog nooit hebt ingebakerd, kan het lastig zijn om te weten hoe je te werk moet gaan. Op het consultatiebureau kunnen ze het voor doen, maar de vraag is of je je alle instructies nog herinnert als je weer thuis bent! Als geheugensteuntje zijn er gelukkig online heel wat filmpjes te vinden. Onderstaand filmpje vond ik zelf erg duidelijk.

Er zijn ook filmpjes te vinden over het inbakeren in doeken van Pacco. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van inbakerdoeken. Vind je inbakeren te ingewikkeld of voel je je er niet prettig bij? Dan kun je ook overwegen om een stevige, smalle slaapzak aan te schaffen. Daarmee heeft je kindje wat meer vrijheid, maar ook een gevoel van veiligheid.

Reageer op dit bericht!