In Vitro Fertilisatie

IVF staat voor In Vitro Fertilisatie oftewel reageerbuisbevruchting. Doel is om zwanger te worden, om de kinderwens in vervulling te laten gaan. Medische indicaties voor IVF zijn onder meer afgesloten eileiders, ernstige mate van endometriose (ziekte waarbij zich baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder bevindt), verminderde vruchtbaarheid van de man en onbegrepen onvruchtbaarheid.

De IVF-behandeling gaat als volgt. Met behulp van hormoonstimulatie worden bij de vrouw meerdere eitjes tegelijkertijd tot rijping gebracht. Deze worden met een holle naald, onder echoscopische controle, uit de follikels (eiblaasjes, waarin zich de eicellen bevinden) gezogen: de zogenaamde follikelpunctie. Vervolgens worden ze in het laboratorium samengebracht met sperma en wordt er afgewacht of de bevruchting plaatsvindt. Als dat inderdaad gebeurt, worden een paar dagen na de follikelpunctie meestal 2 pré-embryo’s (dit is een voorstadium van een embryo) met een slangetje in de baarmoeder teruggeplaatst (embryotransfer). Daarna moet worden afgewacht of innesteling van één of beide embryo’s optreedt. Dus of je dan zwanger bent! De kans op doorgaande zwangerschap is gemiddeld 16% – 20% per embryotransfer.
Tot op heden zijn er, behalve een grotere kans op een meerling en op vroeggeboorte, geen negatieve gevolgen voor het door IVF ontstane kind bekend. Naar eventuele negatieve gevolgen van de behandeling voor de vrouw op lange termijn wordt onderzoek gedaan.

Reageer op artikel:
In Vitro Fertilisatie
Sluiten