Hyperemesis gravidarum

Zwangerschapsmisselijkheid wordt geacht bij een zwangerschap te horen, maar wat moet je doen als je door de misselijkheid zo ziek bent dat je niet meer kunt functioneren? Als je te pas en te onpas moet overgeven en je niets meer binnen kunt houden? Als je zelfs bijna vergeet dat je zwanger bent en je afvalt in plaats van bijkomt? 

Dan heb je zeer waarschijnlijk last van extreme zwangerschapsmisselijkheid en overgeven, ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Onderzoeken uit Engeland, Amerika en Noorwegen geven aan dat ongeveer 2% van de zwangere vrouwen last krijgt van HG.

HG wordt gekenmerkt door enorme, bijna onstopbare misselijkheid en overgeven waardoor de zwangere vrouw langzaam (en soms niet zo langzaam) maar zeker uitdroogt en ondervoed raakt. Zonder medisch ingrijpen kan HG erg gevaarlijk zijn, daarom worden vrouwen met HG vaak opgenomen in het ziekenhuis. Hier worden ze behandeld met een infuus met vocht waardoor de uitdroging opgeheven wordt. Hierdoor voelen vrouwen zich vaak al beter omdat uitdroging de symptomen van misselijkheid verergerd, maar de oorzaak van de misselijkheid wordt natuurlijk niet weggenomen.

Daarom wordt ook vaak medicatie gegeven. Het gaat daarbij om anti-misselijkheidsmedicijnen zoals emesafene, primperan en zofran of anti-reflux medicijnen zoals gaviscon, omeprazol of rennies. Gedurende de opname wordt getracht om de vocht en voedselinname weer op te bouwen. Vaak lukt dit wel enigszins, maar helaas lang niet altijd. Dan wordt ook overgegaan tot sondevoeding via de neus, je kunt immers niet eindeloos zonder voeding.

Het verschil tussen ‘normale’ zwangerschapsmisselijkheid en ‘extreme’ zwangerschapsmisselijkheid is soms moeilijk aan te geven. Het is belangrijk om op bepaalde symptomen te letten:

  • afvallen in plaats van bijkomen
  • niet meer kunnen drinken (als je 24 uur niets hebt, kunnen drinken waarschuw dan je huisarts of verloskundige)
  • verminderde urine-productie en de urine die nog wel wordt uitgeplast is donkerder van kleur
  • vaak moeten overgeven (bij HG kan het voorkomen dat er achter elkaar door wordt overgeven, ook als er niets meer in de maag zit)
  • duizeligheid, verwardheid en flauwvallen (bij deze symptomen moet direct de huisarts of de verloskundige worden gebeld)

Reageer op artikel:
Hyperemesis gravidarum
Sluiten