Petra
Petra Gezondheid baby 8 Jul 2017

Huisstof en de gevolgen voor je kind [neem maatregelen!]

Sinds wij in de slaapkamers de vloerbedekking hebben vervangen door laminaat, slaapt onze oudste zoon veel beter. In het verleden werd het ’s ochtends vaak wakker met een snotneus of lag hij ’s nachts te hoesten. Achteraf denk ik dat dat best zou kunnen komen door een allergie. Huisstof verzamelt zich makkelijker in vloerbedekking dan op laminaat. Als ik dat eerder had geweten, had ik er natuurlijk al lang wat aan gedaan!

Wat is huisstof?

Een huis is een afgesloten ruimte, waarin stofresten makkelijk kunnen blijven hangen wanneer er geen frisse lucht binnenkomt. Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar er zweeft binnenshuis heel wat door de lucht: onder andere roet, insectenpoep, haar, schimmel, rook. Een ander deel bestaat uit dode huidschilfers. De hele dag door vallen er kleine stukjes huid af van mens en dier, en deze blijven in huis door de lucht zweven. Huisstofmijten vinden die huidschilfers heerlijk. Daarom zitten deze organismen in grote getale in je bed. Gelukkig zijn deze spinachtige beestjes met het blote oog amper te zien, maar het blijft natuurlijk een vies idee. Je merkt echter normaal gesproken niets van ze, tenzij je er allergisch voor bent.

Wat te doen tegen allergie?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, wordt je ’s ochtends vaak wakker met rode en tranende ogen. Daarnaast kan je last hebben van een loopneus en hoofdpijn. Ook bij kinderen kunnen deze klachten al ontstaan. Heeft je kind (of jijzelf) er erg veel last van? Neem dan de volgende maatregelen om de klachten te laten afnemen en de hoeveelheid huisstof te verminderen:
• Laminaat is makkelijker schoon te houden dan vloerbedekking. Het is dus aan te bevelen om in de kinderkamer (of eigen slaapkamer) laminaat te leggen;
Stofzuigers zijn je beste vriend! De stofzuiger is een effectief hulpmiddel bij het verwijderen van huisstof van de vloer. Zorg bij laminaat wel voor een goede borstel op de stofzuigermond, om krassen te voorkomen;
• Heb je laminaat? Dan is het goed om af en toe te dweilen. Een natte doek of mop neemt direct veel huisstof op.

Nog meer tips tegen huisstof

• Let ook op stoflagen op kasten, tv’s en schilderijen. Zulke stofnesten vallen vaak niet op, maar brengen wel een hoop huisstof in de lucht. Schoonmaken dus!
• Laat beddengoed zo vaak mogelijk buiten luchten. Verschoon het daarnaast regelmatig en was het liefst op 60 graden. Op die temperatuur gaat huisstofmijt namelijk pas dood;
• Misschien wel het allerbelangrijkste: zorg voor een goede ventilatie. Zet het raam dagelijks open en laat ventilatieroosters altijd openstaan.

mijt huisstof allergie

Behandeling tegen huisstof allergie

Helpen de bovenstaande maatregelen onvoldoende? Dan kan de huisarts kiezen voor een medische behandeling. Er wordt dan anti-histamine gegeven; een algemeen medicijn tegen een allergische reactie. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij hooikoorts, of bij mensen die zijn gestoken door een wesp en daarvoor allergisch zijn. Ook corticosteroïden kunnen de klachten onderdrukken. In sommige gevallen wordt er gekozen voor allergie immunotherapie. Bij deze vorm van therapie wordt de patiënt steeds wat meer van de stof waar hij allergisch voor is toegediend. Op deze manier went het lichaam daar langzaam aan en zouden de klachten moeten afnemen.

Reageer op artikel:
Huisstof en de gevolgen voor je kind [neem maatregelen!]
Sluiten