Petra
Petra Opvoeding 3 Feb 2019

Horoscoop: tweelingen (Gemini) [nieuwsgierig en ondernemend!]

Geboren: 22 mei t/m 21 juni

Grote kans dat jij als ouder van een tweeling-kindje ‘s avonds doodmoe op de bank neerploft. De hele dag heb je achter je nieuwsgierige en ondernemende kindje aan moeten rennen, dat ondertussen ook nog de oren van je hoofd kletste. En hoewel veel kindjes dat doen, gaat dat bij een tweelingkindje nog eens dubbel zo rap!

Neem barrières weg

Misschien heb je als ouder de neiging om het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van je tweeling-kindje wat te temperen. Begrijpelijk, want die nieuwsgierige inslag kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Toch zal je merken dat het lastig is om je kindje beperkingen op te leggen. Dat begint al op jonge leeftijd: een tweeling-dreumes protesteert vaak al wanneer het in de box gelegd wordt. Die tralies voor z’n gezichtje vindt jouw kleintje helemaal niets! Maar ja, wat moet je dan op het moment dat je toch echt even wat aan het huishouden moet doen en je kleine niet continu in de gaten kan houden? Zoek eens uit of je de veilige ruimte waarin hij of zij de eigen gang kan gaan kan vergroten. Kies bijvoorbeeld niet voor een standaard box, maar voor een grotere versie waarmee een deel van de kamer afgezet kan worden. Zo heeft je kleine toch wat ruimte om op onderzoek uit te gaan.

Blijf in gesprek met je tweelingkindje

Het enthousiasme van je tweelingkindje uit zich ook in de hoeveelheid vragen die hij of zij stelt. Voor jou als ouder kan dat best lastig zijn. Hoe graag je misschien ook al die vragen wilt beantwoorden, het kan af en toe ook best vermoeiend zijn. Probeer toch de ruimte te geven om nieuwsgierig te blijven. Heb je echt even geen tijd? Geef dit dan duidelijk aan. Als je kindje wat ouder is kan het zijn vragen misschien opschrijven, om ze op een beter moment te laten beantwoorden. Het zal al makkelijker worden wanneer je kindje leert lezen. Tweelingkindjes zijn namelijk vaak echte lezers, met een voorkeur voor informatieve boeken. Heeft je kind bijvoorbeeld steeds vragen over de ruimte? Neem hem of haar dan mee naar de bibliotheek, om boeken over dat onderwerp te zoeken. En vergeet daarna vooral niet om na te praten over wat je kindje heeft gelezen. Grote kans dat je er als ouder zelf ook nog wat van opsteekt!

Je tweeling-kindje op school

Als je bovenstaande leest verwacht je dat je kindje het op school prima naar de zin zal hebben. Dit is helaas niet altijd het geval. Tweeling-kindjes kunnen veel moeite hebben met het gebrek aan vrijheid in de klas. De hele dag stilzitten kan een flinke opgave voor hen zijn. En ook de juf of meester kan af en toe gek worden van het grote aantal vragen dat je kindje op hem of haar afvuurt. Is je kindje ergens enthousiast over? Dan is het een voorbeeldige leerling, die met zijn enthousiasme ook de andere kinderen aansteekt. Maar is het nieuwe ervan af? Dan kan het lastig zijn om de aandacht vast te houden. Op de middelbare school leren voor een toets over een onderwerp dat je kind niet boeit? Dat is voor ieder kind lastig, maar voor jouw tweeling-kind nog net iets meer. Een vrijere onderwijsvorm, zoals jenaplan of montessori kan goed passen bij je kind. Een tweelingen-kindje zal echter wel moeten leren verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leren. Oók wanneer het onderwerp hem minder boeit!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind tweeling horoscoop

Oog voor detail

Een tweeling-kindje lijkt vaak te druk met het stellen van vragen, om opmerkzaam te kunnen zijn. Maar niets is minder waar! Hoe druk en enthousiast je kindje ook is, de kans is groot dat hem de kleinste details opvallen. Dit geldt ook voor details in de omgeving. Is z’n kleine broertje of zusje wat stiller dan anders? Hoogstwaarschijnlijk valt jouw tweeling-kind dat nog eerder op dan jouzelf. Bij het luisteren vallen je kind die details trouwens minder op. Goed luisteren kan echt een opgave zijn. Vaak hoort je kind alleen wat het wilt horen en vergeet het de rest. Daarbij is van opzet bijna nooit sprake. Houd daar dus rekening mee als je je kind aanspreekt op zijn gedrag. Heb je gezegd dat hij of zij de slaapkamer moet opruimen, maar gebeurt dat vervolgens niet? Kaart dat aan zonder direct boos te worden. Een notitiebord waarop vaste klusjes genoteerd staan kan onnodige ruzie voorkomen. Daarmee is voor iedereen helder wat de verwachtingen zijn.

Vriendschappen van tweeling-kindjes

Tweeling-kindjes hebben vaak een enorme vriendenkring. Het zijn sociale kinderen, met een groot hart. Vaak zijn ze de gangmakers is een groep en af en toe in het middelpunt van de belangstelling staan vinden ze geen probleem. Toch trekken ze zich af en toe ook even terug uit de drukte. Hoewel sociaal, zijn tweeling-kindjes namelijk ook best op zichzelf. Ze houden van hun vrijheid. Wanneer een vriendschap erg hecht wordt, geeft dit tweeling-kindjes een benauwd gevoel. De kans is groot dat je kindje hierdoor regelmatig met een ander speelvriendje thuis komt. Niet ieder vriendje of vriendinnetje zal hier even goed mee kunnen omgaan, omdat het kan voelen alsof hij of zij wordt afgedankt. Meestal gaat het gelukkig goed, door de sociale inslag van je tweeling-kindje. Hij heeft tijd voor iedereen en zal een ongelukkig vriendje proberen op te vrolijken, zonder zijn eigen wensen daarbij uit het oog te verliezen. Probeer je als ouder daarom niet te veel te bemoeien met de vriendschappen en het sociale leven van je kind. Een tweeling-kindje komt altijd wel weer op z’n pootjes terecht!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Horoscoop: tweelingen (Gemini) [nieuwsgierig en ondernemend!]
Sluiten