Hoge bloeddruk zwangerschap

Naast een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is het ook bekend dat 1 op de 10 vrouwen tijdens de zwangerschap last heeft van een hoge bloeddruk. De beste tip die wij je hierbij kunnen geven is om gezond te eten en te drinken en dit regelmatig te doen. Het is ook belangrijk om genoeg beweging te krijgen tijdens je zwangerschap om het bloed te laten stromen. Natuurlijk is dit niet het enige. Want wat is eigenlijk de oorzaak hiervan? Wat kun je er tegen doen? Is het gevaarlijk voor de baby? Hieronder lees je er alles over.

Regelmatig je bloeddruk meten of laten meten

Tijdens je zwangerschap is het van belang om te weten hoe het ervoor staat. Bij de controle bij de verloskundige wordt dan ook alles gemeten, ook je bloeddruk. Je krijgt dan ook van de verloskundige te horen wat de waarden zijn van je bloeddruk. Maar wat betekenen deze waarden eigenlijk? De bloeddruk meet eigenlijk hoe het gaat met de druk in de bloedvaten. Er worden twee waarden bepaald tijdens het meten van deze druk, namelijk:

  • De bovendruk: Dit houdt in dat de meting wordt uitgevoerd van de bloeddruk tijdens een hartslag.
  • De onderdruk: Dit houdt in dat de meting wordt uitgevoerd van de laagste bloeddruk tussen twee hartslagen in.

Je krijgt altijd te horen wat je waardes zijn, bijvoorbeeld: 110 over 90. De eerste waarde is de bovendruk en de tweede waarde een onderdruk. Het belangrijkste is dat de onderdruk niet te hoog is.

  • Een onderdruk van 95 of hoger is gevaarlijk en je zal dan ook doorverwezen worden naar een specialist.
  • Een onderdruk van 90-95 kan erop wijzen dat er zich problemen gaan voordoen. Het is belangrijk om de bloeddruk dan in de gaten te houden.
  • Een onderdruk tot 90 is perfect en er hoeft dan niets gedaan te worden aan de onderdruk.

Wat is de oorzaak van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap?

Er is veel onderzoek gedaan naar een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, echter zijn daar nog geen concrete resultaten naar voren gekomen. Volgens onderzoekers heeft het te maken met de ontwikkeling van de placenta. Het is in ieder geval zeker dat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je een hoge bloeddruk krijgt. Na de zwangerschap zal dit verdwijnen en je hoeft je dus geen zorgen te maken over je eetpatroon. Wel is het belangrijk om gezond te eten en te drinken en ook op de zout te letten.

Heb je hier de hele zwangerschap last van?

Wij kunnen hier heel kort over zijn: Nee. Je zal niet de hele zwangerschap last hebben van een hoge bloeddruk, het is namelijk als volgt:

  • In de eerste twintig weken van je zwangerschap zal je juist last hebben van een lage bloeddruk. Dit komt door de extra bloedvaten die worden aangemaakt door de placenta en elders in het lichaam.
  • Pas in de laatste 2 maanden van je zwangerschap zal je bloeddruk weer op normale peil zijn.

Wat kan ik doen tegen een verhoogde bloeddruk?

Vaak wordt er gezegd dat je helemaal niets kan doen tegen een verhoogde over verlaagde bloeddruk. Wij hebben echter wat tips die ervoor kunnen zorgen dat het minder wordt.

  • Zorg voor beweging, dit zorgt er namelijk voor dat je bloed blijft stromen.
  • Let op de hoeveelheid zout die je eet.
  • Het liggen op je linkerzij zorgt ervoor dat de doorbloeding van je placenta beter wordt. Dit zorgt voor een betere zuurstof- en voedingsaanrijking voor de baby.

Is een hoge bloeddruk gevaarlijk voor mij of de baby?

Het is in ieder geval niet goed voor jou en je baby. Voor jou is het niet goed, omdat je hier klachten van kan ervaren. Voor je baby is het niet goed, omdat de baby minder zuurstof en voedingsstoffen zal krijgen. Het vermindert namelijk de doorbloeding naar de placenta. Als je merkt dat je de volgende klachten hebt, dan raden wij je aan om direct contact op te nemen met de verloskundige, gynaecoloog of ziekenhuis. (dit geldt dus ook voor het weekend, feestdagen of tijdens de nacht)

  • Je misselijk voelen
  • Pijn aan je buik, rond de maag
  • Sterretjes zien
  • Erge hoofdpijn

Heb je onverwachts een hoge bloeddruk na je twintigste zwangerschapsweek? Dan is het belangrijk om extra goed op te letten. Er kan dan namelijk zwanger zijn van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Vanaf een week of 36 zal daarom ook iedere week je bloeddruk gecontroleerd worden, om dit in de gaten te houden.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Hoge bloeddruk zwangerschap
Sluiten