Hoe zorg je ervoor dat je kind goed eet? 

Veel ouders klagen over de eetpatroon van hun kind. Het is dan ook geen verrassing dat je dit wilt voorkomen en daarom wilt leren hoe je ervoor zorgt dat je zoon of dochter goed eet. Je hoeft hiervoor gelukkig geen diploma in voeding te hebben. Gebruik in plaats daarvan simpelweg de volgende richtlijnen, wat voor een groot gedeelte stress rondom het eetgedrag van je kind voorkomt. 

Leeg bord 

Veel ouders willen dat hun kind zijn of haar bord helemaal leeg achterlaat. Stop hiermee! Je zoon of dochter moet juist zelf kunnen bepalen wanneer ze genoeg hebben gegeten. Je kind kan immers beter naar zijn of haar lichaam luisteren dan jij dat kunt. Wanneer kinderen gevoelens van volheid opmerken en erop reageren, zullen ze minder snel te veel eten. Dit kan dan ook overgewicht voorkomen.

Beslissen

Jij als ouder bepaalt welk voedsel je koopt en wanneer je kind het mag eten. Je kunt hiervoor een kookbox gebruiken, maar je kunt ook zelf recepten zoeken. Jij moet dus de leiding hebben als het gaat om het eten dat je in huis hebt. Luister hierbij niet te veel naar je kinderen, ze moeten eten wat de pot schaft. Koop desondanks soms alsnog de snacks die ze graag eten, anders zal dit voor problemen zorgen. 

Drinken

Drinken

Ongezond drinken is onder kinderen een groot probleem en resulteert vaak in overgewicht. Het is daarom als ouder belangrijk om hiermee rekening te houden. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om je kind te veel frisdrank of andere gezoete dranken te geven. In plaats daarvan zijn water en melk beter voor je kinderen. Ook sap kan prima zijn, al moet het dan wel 100 procent zijn. Je kids moeten hier bovendien niet te veel van krijgen.

Liefde

Onthoud dat eten geen liefde is. Toon dus geen genegenheid door je kinderen hun favoriete snacks te geven. Ook moet je ze niet met eten belonen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je kids voedsel gaan gebruiken om te dealen met hun emoties. In plaats daarvan moet je je kinderen juist aandacht geven, net als complimenten en knuffels. Zo toon je je zoon of dochter je liefde, niet met eten. 

Dessert

Het is prima dat je kind zo nu en dan zoetigheid eet, maar het moet niet te veel worden. Het is daarom belangrijk dat het dessert niet de belangrijkste reden wordt voor je zoon of dochter om het avondeten op te eten. Je kind hecht dan simpelweg meer waarde aan het toetje dan aan bijvoorbeeld de groenten, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Rolmodel

Daarnaast is het van groot belang dat je als ouder het rolmodel bent voor je zoon of dochter. Eet en drink daarom zelf ook gezond. Je kind doet je dan na, wat resulteert in een gezonder eet- en drinkpatroon. Mogelijk ben je zelf op het moment nog niet zo gezond bezig, maar pas dit dan zo snel mogelijk aan. Je kinderen zien dat en gaan hopelijk zelfs met je mee doen. 

Reageer op artikel:
Hoe zorg je ervoor dat je kind goed eet? 
Sluiten