Petra
Petra Bevalling 29 Sep 2011

Hoe was ik mijn pasgeboren baby

Meteen na de geboorte van je kindje is de navelstreng, waarmee hij met je placenta was verbonden, afgeklemd met een plastic navelklemmetje en vervolgens doorgeknipt.Nadat de navelstreng is doorgeknipt, blijft er nog een stukje navelstreng op de buik van je kindje achter. Dit stukje wordt het navelstompje genoemd. Het is een beetje blauwpaarsig of rood van kleur. Het navelstompje droogt in de eerste week na de bevalling geleidelijk op. Als het is verschrompeld, valt het vanzelf van je baby’s buik.

Het verstandigste is om je baby niet in bad te doen, voor zijn navel genezen is. Je baby blijft prima schoon met een sponsbad. Wil je toch graag je baby in bad doen, zorg dan dat het water niet te hoog komt en houd de navel zo droog mogelijk. Sommige dokters raden aan om het stompje met alcohol te deppen, of er talkpoeder op te doen. Andere dokters adviseren juist om niet aan de navel te komen en er omheen te wassen. Laat je adviseren door de kraamhulp en de verloskundige. 

Het stompje zal eerder genezen wanneer er zo weinig mogelijk wrijving optreedt. Speciale luiers voor pasgeborenen zijn speciaal hievoor aan de voorkant wat lager uitgesneden. Zorg ervoor dat de luier altijd onder de navel blijft, zo voorkom je dat er ontlasting bij de navel kan komen. 

Reageer op artikel:
Hoe was ik mijn pasgeboren baby
Sluiten