Petra
Petra Bevalling 12 Oct 2011

Hoe verschoon ik een luier?

Geen paniek als je niet weet hoe je een luier precies moet verschonen. De kraamhulp gaat het je allemaal uitleggen. Toch willen we je een paar tips geven. 

Bij een pasgeboren baby is het belangrijk om regelmatig de luier te verschonen. Dit is om infecties te voorkomen. Controleer ook regelmatig of de luier nat of vuil is. De meest voorkomende oorzaak van luieruitslag is namelijk dat de huid van de baby te lang in aanraking is geweest met vocht of ontlasting.

 

Wat heb je nodig bij het verschonen van een luier:

Een schone luier
Billendoekjes
Aankleedkussen 
Luierzalf (indien nodig)
Beschermende crème
Afvalzakje

 

  • Hou je baby altijd vast als hij op de commode ligt. Zo voorkom je dat je baby eraf rolt. Het handigst is om je baby met een hand vast te houden en met je andere hand de spullen te pakken.
  • Jongetjes willen nog wel eens gaan plassen op het moment dat ze met hun blote piemeltje op de commode liggen.  Dat wil je liever niet, ze plassen dan alles onder. Leg eventueel een tissue over zijn piemeltje om de druppels op te vangen.
  • Als je een meisje hebt veeg dan NOOIT van achteren naar voren. Zorg ervoor dat je van voor naar achteren veegt. De reden hiervoor is omdat er anders een grote kans is op een vaginale schimmelinfectie.
  • Trek je baby niet aan zijn beentjes omhoog. Pak zijn billetjes liever vast met je vlakke hand en duw ze van daaruit zachtjes omhoog en een beetje opzij.
  • Als je bij een jongetje een luier omdoet zorg ervoor dat zijn piemeltje naar beneden wijst. Wijst zijn piemeltje omhoog, dan kan het zijn dat hij buiten zijn luier plast. 

Reageer op artikel:
Hoe verschoon ik een luier?
Sluiten