Hoe verantwoordelijk ben jij voor de daden van je kindje?

Een kind krijgen is een bijzondere gebeurtenis. Een hoogtepunt in ieder mensenleven. Maar opvoeden is lang niet altijd een gemakkelijke taak. Sterker nog, opvoeden kan heel erg lastig zijn. Daarom is het goed om jezelf voor te bereiden op het ouderschap en alles wat er bij komt kijken. Goed verzekerd zijn is daar een heel belangrijk onderdeel bij. Een goede verzekering zorgt ervoor dat je goed uitgerust bent als je kind per ongeluk schade maakt aan eigendommen van anderen, of aan eigendommen van jezelf. Want hoe verantwoordelijk ben je nu precies als ouder voor de daden van jouw kind?

De aansprakelijkheid van een ouder

Het is heel simpel geregeld in Nederland. Tot het 18e levensjaar van het kind ben je als ouder in veel gevallen aansprakelijk als een kind aansprakelijk is. Daar zijn overigens wel bepaalde uitzonderingen in. Als een kind van zestien jaar of ouder bijvoorbeeld een boete krijgt van de politie dan wordt deze verhaald op jouw kind en ben jij als ouder niet aansprakelijk. 

Als jouw kind schade berokkent, al dan niet met opzet, aan eigendommen van anderen, ben je als ouder wel aansprakelijk. Het is dus heel belangrijk om een Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je in elk geval goed gedekt als er met jouw kind iets gebeurt waardoor er schade ontstaat. 

De aansprakelijkheid van een ouder

Schade aan voertuigen

Ook wanneer jij bijvoorbeeld een auto van de zaak hebt kan het heel verstandig zijn om een Zakelijke autoverzekering af te sluiten want lang niet alle schade aan een lease auto wordt ook daadwerkelijk vergoedt. Helaas geld vaak de misvatting dat een lease auto zo handig is omdat alles altijd geregeld wordt maar dit is lang niet altijd waar. 

Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij een kind schade maakt aan het voertuig van de werkgever en waarbij de ouder verrast wordt door een hoge schadepost omdat de verzekeraar dit dan niet vergoedt. Een autoverzekering voor een zakelijke auto afsluiten is dus wel degelijk erg verstandig. Dit zorgt ervoor dat je niet onverwachts voor hele hoge kosten komt te staan. 

Misschien ben je bang dat het een zinloze uitgave is maar als je één schadegeval hebt kan het zomaar zijn dat je meteen je verzekeringspremie eruit hebt gehaald. Het is daarom altijd raadzaam om een verzekering af te sluiten om problemen te voorkomen. 

Vergelijken van aanbieders

Wanneer je een verzekering gaat afsluiten is het altijd goed om de verzekeringen te vergelijken. Er zijn diverse aanbieders en de verzekeringspremies kunnen enorm verschillen. Maar ook de vergoedingen kunnen enorm verschillen dus een goede vergelijking is belangrijk. Het is ook altijd verstandig om de recensies te controleren. 

Het is natuurlijk wel belangrijk dat een verzekeraar jouw schade ook snel in behandeling neemt zodat je actie kunt ondernemen. En check ook goed de hoogte van het te verzekeren bedrag. Ook hierin wil je niet dat problemen krijgt omdat je onderverzekerd bent. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in alle mogelijkheden, tarieven en vergoedingen.

Reageer op artikel:
Hoe verantwoordelijk ben jij voor de daden van je kindje?
Sluiten