Hoe serveer je rode wijn?
Veel mensen houden ervan om een glaasje rode wijn te drinken. De een drinkt dit alleen bij het eten, terwijl de ander (ook) een goed glas inschenkt als hij ’s avonds op de bank zit. Tot welke groep je ook behoort, het is belangrijk om rode wijn goed te serveren. Dit komt de smaak ten goede, waardoor je er optimaal van kunt genieten. Maar hoe serveer je rode wijn eigenlijk? In deze tekst vertellen wij je wat de beste manier is!
Bewaar hem op de juiste temperatuur
Om de smaak van rode wijn zo goed mogelijk te ervaren, moet je hem op de juiste temperatuur bewaren. Veel mensen weten dat rode wijn niet in de koelkast hoort, maar ze hebben geen idee wat de juiste temperatuur is. Dit hangt van de ‘zwaarte’ van de wijn af. Heb je een zware Italiaanse wijn? Bewaar deze dan het liefst tussen de 16 en 18 graden. Voor middelzware wijnen ligt de ideale temperatuur tussen de 14 en 16 graden en voor lichte wijnen tussen de 12 en 14 graden.
Verwijder de kurk uit de fles
Sta je op het punt om een fles Merlot te openen? Dan moet je eerst de kurk verwijderen. Doe dit bij voorkeur met een kurkentrekker. Zet de punt in het midden van de kurk en draai hem er rustig in. Het is belangrijk dat hij recht in de kurk gaat. Draai hem zo ver mogelijk in de kurk, maar pas op dat hij er niet doorheen gaat. Gebeurt dit wel? Dan komen er stukjes kurk in de wijn en dat is niet lekker. Trek de kurk tot slot uit de fles.
Decanteer de wijn
Sommige mensen schenken rode wijn direct vanuit de fles in een glas, maar dit is niet altijd de beste optie. Gaat het om een oude(re) rode wijn? Dan kun je deze vaak beter eerst decanteren. Dit houdt in dat je de wijn overschenkt in een karaf. Je scheidt het bezinksel dat zich tijdens de rijping in de fles vormt zo van de wijn, want de deeltjes blijven achter in de fles. Hierdoor smaakt de wijn minder bitter.
Kies het juiste glas

Veel mensen denken dat het niet uitmaakt in welk glas ze rode wijn serveren, zolang het maar een wijnglas is. Dit is een misvatting, want rode wijn hoor je te serveren in een wijnglas met een brede kelk. Doordat een vrij groot deel van de wijn blootgesteld wordt aan zuurstof, kan hij zich nog ontwikkelen. Ook komen de aroma’s beter tot hun recht in een glas met brede kelk.
Schenk in en serveer
Zo, nu ben je eindelijk bij het punt gekomen dat je de rode wijn in kunt schenken. Pak de fles bij de hals of onderkant vast en schenk de wijn in. Let goed op de hoeveelheid, want te veel rode wijn is niet lekker. Schenk een glas daarom voor ongeveer een derde vol. Draai de fles licht als het glas vol genoeg zit. Je voorkomt zo dat hij gaat druppelen.