Hoe herken je een alcoholverslaving bij jezelf of bij je kind?
De meeste mensen houden best van een drankje op zijn tijd. Het is gezellig om even samen een wijntje of biertje te drinken. Maar alcohol heeft ook verslavende effecten. Wanneer weet je nou wanneer je teveel drinkt? En wanneer ga je van af en toe teveel drinken naar een alcoholverslaving? Een alcoholverslaving kan jarenlang ongemerkt blijven. Zo herken je alcoholverslaving bij jezelf of bij je kind.
Lichamelijke kenmerken
Elke verslaving heeft bepaalde lichamelijke kenmerken. Zo zullen vrijwel alle mensen die een verslaving hebben zich vervelend of zelfs ziek gaan voelen als ze geen toegang hebben tot het verslavende middel. Trillen, zweten en uiteenlopende lichamelijke klachten zijn daar kenmerk van. Daarnaast zijn er ook lichamelijke kenmerken die typisch zijn voor alcoholverslaving:
- Slecht eten, ondervoed raken, geen honger hebben
- Vaker ziek zijn, gevoelig zijn voor veel kwaaltjes
- Klachten afkomstig van ernstige vitaminetekorten
- Klachten afkomstig van opstapeling van giftige stoffen in het lichaam, omdat de lever overbelast is en ze minder goed kan afbreken
Gedragskenmerken
Naast allerlei lichamelijke klachten, geeft een alcoholverslaving ook een aantal vrij duidelijke gedragskenmerken. Niet alle klachten wijzen meteen op een verslaving, maar een combinatie van deze gedragskenmerken wijst op alcoholverslaving:
- Vaak te laat komen op afspraken of afspraken vergeten
- Slechte concentratie
- Het verbergen van drank op diverse plaatsen
- Minder sociale contacten en sneller sociale problemen zoals ruzies of onenigheid
- Excuses zoeken om even te kunnen drinken, zelfs al zijn die excuses niet geloofwaardig
- Alleen drinken zonder gezelschap en drinken op ongebruikelijke tijden (bijvoorbeeld ’s morgens al).
- Liegen over kleinere of grotere dingen, vaker een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken
Maatschappelijke en psychische gevolgen
Een verslaving begint vaak ongemerkt. Je merkt dat je een drankje wel lekker vindt, neemt er nog een en nog een. Na verloop van tijd heb je steeds meer en steeds sterkere drank nodig om nog dronken te worden. Dit heeft ook sterke maatschappelijke en psychische gevolgen. Zo word je moeilijker in de omgang en kun je agressief gedrag gaan vertonen. Ook kost het meer moeite om een baan te vinden of je baan vast te houden. Een verslaving van jezelf of je kind kan heel veel invloed hebben op jezelf en de mensen om je heen. Hulp bij alcoholverslaving is noodzakelijk, omdat je er in je eentje niet uitkomt.
Verslaving bij moeders
Het is moeilijk om toe te geven dat je verslaafd bent. Zeker als je kinderen hebt. Je wilt het voor hen graag goed doen en dat lukt niet. In het begin kun je nog proberen het drankprobleem te maskeren. Maar na een tijdje wordt dat steeds moeilijker. Bovendien gaat ook de omgeving merken dat er iets vreemds aan de hand is. Dat heeft niet alleen invloed op jou, maar zeker ook op je kinderen en je gezinsleven. Ben je zwanger en kun je de alcohol niet laten staan? Dan doet de alcohol tijdens de zwangerschap ook schade aan je ongeboren kindje. Misschien schaam je je teveel tegenover je gezin om toe te geven dat je een probleem hebt. Maar toch is dat het verstandigst om te doen. Je kunt dan namelijk hulp krijgen om het probleem aan te pakken. Zonder hulp is de kans klein dat je de verslaving de baas wordt. Maar met goede hulp en mensen die je kunt vertrouwen om je heen, lukt het jou om de alcoholverslaving te overwinnen.
Verslaving van kinderen
Net zoals moeders een alcoholverslaving kunnen ontwikkelen, kunnen kinderen dat ook. Je ziet dat meestal tegen het eind van de puberteit, vanaf een jaar of 16. Maar het kan ook al eerder beginnen. Denken dat kinderen niet verslaafd kunnen zijn is naief. Kinderen weten vaak manieren om aan drank te komen. Via vrienden bijvoorbeeld. Kijk dus eens eerlijk naar je kind en lees nog eens de kenmerken van een alcoholverslaving. Vermoed je dat je kind verslaafd is? Dan kun je het beste direct hulp zoeken. Hoe eerder je kind geholpen wordt, hoe groter de kans dat de verslaving overwonnen kan worden.
Een alcoholverslaving is altijd een reden om hulp te zoeken. Je denkt misschien dat je er zelf een oplossing voor kunt vinden, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Door hulp te aanvaarden kun je werken aan je verslaving. Zo kom je los uit de greep van de verslaving en kun je weer het dagelijks leven oppakken.