Petra
Petra Wonen 12 Mar 2021

Hoe bewust kies jij je dekbedovertrek?

Het is de plek waar je een behoorlijk groot deel van je leven doorbrengt: in je bed. Dan kun je het jezelf maar beter comfortabel maken, toch? Een goed bed, met een matras dat je lijf goed ondersteunt, is belangrijk om iedere dag weer uitgerust op te kunnen staan. Ook het juiste hoofdkussen is daarbij van belang; kies voor een exemplaar dat past bij je slaaphouding en je lichaamsbouw, om klachten aan schouders, nek en hoofd te voorkomen. Maar hoe bewust kies jij eigenlijk je dekbedovertrek? Koop je wat er toevallig in de aanbieding is, of ga je er bewuster mee om?

Welk materiaal heeft je voorkeur?

Kijk jij bewust naar het materiaal waar je dekbed van gemaakt is? Voor veel mensen heeft katoen bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur. Dit is een natuurlijk materiaal, dat goed in staat is om vocht te absorberen. Prettig, want tijdens het slapen zweet vrijwel iedereen een beetje. Als dit wordt geabsorbeerd door de stof waar je onder slaapt, voorkom je een broeierig gevoel en zal je het minder snel erg warm krijgen in de zomer. Het nadeel van 100% katoen kan echter wel zijn dat het redelijk snel kreukt. Zeker na het wassen kan het wat rommelig ogen, en dus kiezen veel mensen ervoor om er even een strijkbout overheen te halen.

Een andere oplossing om kreukels in je dekbedovertrekken tegen te gaan, is te kiezen voor katoen vermengd met een synthetische stof zoals polyester. Zelfs een kleine hoeveelheid hiervan kan er al voor zorgen dat je dekbedovertrek strakker en kreukvrijer wordt. Zweet je echter snel, of heb je het snel warm, dan heeft dit misschien niet je voorkeur. Een synthetische stof kan namelijk wel wat broeierig zijn.

De kleur heeft invloed op je humeur

De kleur heeft invloed op je humeur

Naast het materiaal is er natuurlijk ook nog de kleur of het motief van het overtrek waar je naar kijkt bij aankoop. Misschien vind je het fijn om een overtrek te kiezen dat goed bij je slaapkamer past. Heb je hier gekozen voor bijvoorbeeld veel zwarte accenten, dan kan een zwart dekbedovertrek hier heel goed bij passen en de sfeer echt compleet maken.

Anderen kiezen juist voor een overtrek dat goed is voor hun humeur. Een groen dekbedovertrek bijvoorbeeld geeft een frisse uitstraling en kan ervoor zorgen dat je iedere dag vrolijk begint. Bovenal gaat het er natuurlijk om dat je het dekbedovertrek dat op jouw bed ligt zelf mooi vindt. Kijk dus bovenal naar je persoonlijke smaak, en zorg voor een exemplaar waar je iedere avond met plezier onder gaat liggen.

Reageer op artikel:
Hoe bewust kies jij je dekbedovertrek?
Sluiten