Petra
Petra Gezondheid baby 18 Dec 2017

Hoe baby’s leren lopen [Nieuws]

De ontwikkeling die een baby doormaakt blijft bijzonder. Zo’n kleintje komt volkomen hulpeloos ter wereld, maar leert in de maanden daarna ontzettend veel nieuwe dingen. Voor je het weet is dat hulpeloze baby’tje verandert in een stoere peuter die alles uitprobeert! Ook voor wetenschappers blijft die ontwikkeling interessant en voer voor onderzoek. Zo hebben ze onlangs ontdekt dat baby’s leren lopen door middel van een speciaal deel van hun hersenen.

Het rustnetwerk voor het lopen

Hoewel lopen een actieve bezigheid is, blijkt voor het leren lopen het zogenaamde rustnetwerk heel belangrijk. Dit rustnetwerk of terugvalnetwerk (in het Engels ‘defaultnetwork’) is een bepaald netwerk van hersengebieden. Het netwerk is vooral actief wanneer je in rusttoestand bent, op momenten waarop men niet op gebeurtenissen in de buitenwereld gericht is. Zo is het netwerk actief wanneer je aan het dagdromen bent, of gewoon voor je uit aan het staren bent. Op het eerste gezicht lijkt dit netwerk dus weinig te maken te hebben met zo’n actieve bezigheid als lopen, maar deze gedachte lijkt volgens het onderzoek niet te kloppen.

Lees verder onder de afbeelding.

baby blij lachen

Aangetoond door middel van hersenscan

De onderzoekers bestudeerden voor dit onderzoek de hersenen van 187 baby’s. Al deze kinderen kregen zowel rond hun 1e als rond hun 2e verjaardag een hersenscan. Uit de scans bleek dat bij peuters die sneller leerden lopen, het rustnetwerk beter verbonden was met motorische gebieden in de hersenen. De groei van die verbindingen begon al bij het zetten van de eerste stapjes.

Verwerken van nieuwe vaardigheden

De wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd, denken dat het rustnetwerk bij het zetten van die eerste stapjes belangrijke informatie verwerkt. Tijdens het leren lopen kan het heel goed zijn dat het kindje bijvoorbeeld denkt “Sta ik zo goed?” of “Hoe kan ik mijn voet nu goed neerzetten?” Zulke vragen worden vervolgens na het oefenen verwerkt in het rustnetwerk, waardoor het oefenen een volgende keer beter zal gaan. Als deze redenering klopt, blijkt nogmaals hoe belangrijk het voor je kindje is om voldoende rust te krijgen. Zelfs tijdens het dagdromen kan je kleintje dus nog allerlei nieuwe vaardigheden ontwikkelen!

Reageer op artikel:
Hoe baby’s leren lopen [Nieuws]
Sluiten