Petra
Petra Gezondheid baby 24 Oct 2017

Hielprik [de eerste belangrijke screening]

In de eerste week na de geboorte van je kindje wordt wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De hielprik is belangrijk. Tijdige opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Test bij je thuis

Voor het aanvragen van de hielprik hoef je zelf niets te doen. De kraamhulp regelt dit normaal gesproken namelijk voor je. Een medewerker van de thuiszorg, de GGD of de verloskundige voert de screening uit. Deze screener komt bij je thuis voor de hielprik. Als het mogelijk is maakt hij of zij telefonisch een afspraak voor het bezoek. Vanaf 72 uur na de geboorte is het mogelijk om de hielprik te doen. Voor die tijd geven de resultaten namelijk nog geen goed beeld. Soms vindt er tegelijk met de hielprikscreening ook een gehoorscreening plaats. Deze kan tussen de 96 en 168 uur na de bevalling worden uitgevoerd. De screener prikt met een apparaatje in de hiel van je baby. Een paar bloeddruppels worden opgevangen op een speciaal kaartje: de hielprikkaart. Je kindje kan even gaan huilen, want zo’n prikje kan pijn doen. Dit nare gevoel duurt gelukkig maar even!

Geen bericht is goed bericht

Als de uitslag goed is, ontvangt je geen bericht. Wanneer je binnen vier weken na de hielprik geen bericht hebt ontvangen, is de uitslag goed en kun je dus gerust zijn. Als er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je bericht van je huisarts. Soms is de hoeveelheid afgenomen bloed te weinig voor het onderzoek. Dan wordt de hielprik opnieuw uitgevoerd. Dit is een ‘herhaalde eerste hielprik’. Het kan ook gebeuren dat de uitslag niet duidelijk is; dan is een tweede hielprik nodig. Een tweede hielprik wordt meestal binnen twee weken na de eerste hielprik uitgevoerd. Over de uitslag van de tweede hielprik krijg je altijd binnen vier weken bericht. Ook als de uitslag goed is.

Wat wordt gecheckt?

Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op verschillende ziektes. Het gaat om een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cystic fibrosis) en een aantal stofwisselingsziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk en komen niet vaak voor. De hielprik bestaat al sinds 1974. Af en toe wordt de test verder uitgebreid met onderzoek naar andere ziekten. Vanaf 1 oktober 2019 wordt er bijvoorbeeld op drie extra stofwisselingsziekten gecontroleerd. Bij deze ziekten is het kindje niet in staat om bepaalde vetzuren of aminozuren af te breken. Het gevolg hiervan is dat de afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Zonder behandeling is dit levensbedreigend, daarom is het heel belangrijk dat dit op tijd wordt ontdekt.

Zie voor meer informatie ook de website van het RIVM.

Reageer op artikel:
Hielprik [de eerste belangrijke screening]
Sluiten