Petra
Petra Bevalling 29 Apr 2019

Herstellen na een keizersnede [zo bevorder je het herstel]

Een keizersnede is een ingrijpende gebeurtenis. Misschien verwachtte je natuurlijk te bevallen, maar moest er opeens een spoedkeizersnede plaatsvinden. Maar ook als je al langer wist dat je deze operatie moest ondergaan, blijft het ingrijpend. Emotioneel en fysiek. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Eerste herstel in het ziekenhuis

Na de operatie zal je twee tot zeven dagen in het ziekenhuis blijven. In deze periode wordt je herstel goed in de gaten gehouden. Je bloeddruk en hartslag worden regelmatig gecontroleerd. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid bloedverlies. Net als bij een natuurlijke bevalling zal je last hebben van vloeien. Veel bloedverlies kan er op wijzen dat er in de baarmoeder nog verwondingen zitten. Ook wordt gekeken of er voldoende urine wordt aangemaakt. De eerste dagen na de operatie heb je hiervoor een katheter die de blaas leegt. Zo kun jij nog even plat blijven liggen. Gaat het herstel snel genoeg? Dan mag je naar huis. Om verder te herstellen, maar natuurlijk ook om van je kindje te gaan genieten.

Hulp in huis

Of je al naar huis kan voor verder herstel hangt ook af van de hoeveelheid hulp die je thuis kan krijgen. De eerste week na de operatie zal je namelijk weinig zelf kunnen doen. Met een pasgeboren baby in huis is dat natuurlijk onhandig. Er zal contact zijn met de instantie die zorgt voor de kraamhulp, om te kijken voor hoeveel uur (uitgestelde) kraamzorg je in aanmerking komt. Die extra hulp is welkom, want de eerste periode kun je last krijgen van flink wat symptomen.

Last van de buik

De eerste dagen zal de wond pijnlijk zijn. Daarnaast kun je ook nog eens last hebben van buikpijn. Om te kunnen snijden bij de operatie moeten de buikspieren namelijk opzij geschoven worden. Van al dat geschuif kun je best nog even last houden!

Prikkelbare darmen

Je kunt door de operatie ook last krijgen van je darmen. Na een keizersnede kun je tijdelijk darmkrampen krijgen. Ook kan het even duren voordat de darmen weer goed op gang komen na zo’n operatie. Verstopping kan ook buikklachten geven en daarnaast het verloop van het herstel vertragen.

Trekken van de wond

Aan de binnenkant van je buik zijn oplosbare hechtingen gebruikt om de boel weer dicht te maken. Hierdoor kunnen de zijkanten van de wond een trekkend gevoel geven. Dit gevoel moet vanzelf weer wegtrekken op het moment dat de hechtingen opgelost zijn.

Klachten door narcose

De narcose kan ook restverschijnselen met zich meenemen. Je kunt de eerste week na de operatie last hebben van sufheid. Ook steken tussen de schouderbladen kunnen voorkomen, doordat er tijdens de operatie lucht in de buik is gekomen. Deze lucht verdwijnt vanzelf weer, maar dat kan dus wel tijdelijk een naar gevoel geven.

Bloedverlies

Net als na een natuurlijke bevalling kun je na een keizersnee last hebben van vaginaal bloedverlies. Om dit op te vangen kun je kraamverband gebruiken. Dit is extra dik maandverband. De hoeveelheid bloedverlies zal goed in de gaten gehouden worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

moeder met pasgeboren baby

Urine en ontlasting

Zowel na een keizersnede als na een natuurlijke bevalling moet de darmen en blaas weer even op gang komen. Wanneer je geopereerd wordt krijg je een blaaskatheter ingebracht. Deze blijft meestal nog een dag zitten, zodat je kan blijven liggen. Als de katheter eenmaal verwijderd is, kun je weer zelf naar de wc. De eerste dagen kan plassen pijnlijk zijn en het kan moeite kosten om de spieren te laten doen wat ze moeten doen. Tips voor het plassen:

  • Probeer de bekkenbodemspieren te ontspannen;
  • Zit rechtop;
  • Probeer in een keer rustig uit te plassen, zonder dat je tussendoor de spieren aanspant;
  • Klaar? Wiebel nog een paar keer met je bekken naar voren en naar achteren, zodat je zeker weet dat ook de laatste urine uit je blaas is.

Het is belangrijk dat je goed uitplast. Als er urine in de blaas achterblijft loop je kans op een blaasontsteking.

Ook het poepen kan de eerste dagen na de bevalling pijnlijk zijn. Belangrijk is om na de operatie zo snel mogelijk weer wat te eten, zodat de darmen weer aan het werk gaan. Het kan zijn dat het zo pijnlijk is, dat je het ontlasten liever nog even uitstelt. Doe dit niet, want het is juist beter om naar de wc te gaan zo gauw je aandrang voelt. Als je niet gaat wanneer je moet, is de kans op verstopping groot. En dan ben je nog verder van huis! Tips voor het poepen:

  • Heb je aandrang? Pers dan zachtjes. Een beetje meepersen is goed, maar te hard drukken niet. Dit kan namelijk aambeien veroorzaken;
  • Houd je rug een beetje bol en gebruik eventueel een voetensteuntje, zodat je knieën wat hoger komen. Deze houding maakt het ontlasten makkelijker;
  • Eet vezelrijk en drink voldoende. Zo blijft de poep zacht en zal het minder pijnlijk zijn om naar de wc te gaan.

Soms blijven er klachten met de stoelgang bestaan. Een bekkenfysiotherapeut kan je dan vaak helpen.

Verder herstel na keizersnede

Gemiddeld duurt het herstel na een keizersnede zo’n zes weken. Misschien ben jij sneller weer op de been, of juist weer veel minder snel. In alle gevallen geldt: luister goed naar je lichaam en forceer niets. Er zijn dingen in en om je huis die je vrij snel weer op kunt pakken, maar er zijn ook dingen die je de eerste periode beter niet kan doen. We zetten er een aantal op een rijtje.

In het huishouden

Moet er gedweild of gestofzuigd worden? Laat dergelijke taken de eerste zes weken over aan iemand anders. Deze zaken zijn namelijk best intensief, waardoor je je lichaam snel overbelast. Wil je toch wat in het huishouden doen? Taken zoals afstoffen, was vouwen of een afwasje doen kun je vrij snel weer oppakken.

Autorijden na keizersnede

Zelf autorijden wordt afgeraden in de eerste weken na de operatie. De houding die je daarvoor moet aannemen (denk aan gas geven of remmen) is namelijk niet prettig voor de wond. Daarnaast zal de gordel de eerste periode ook pijnklachten kunnen veroorzaken. Meestal kun je na twee of drie weken wel weer een testritje maken, om te kijken hoe het gaat. Voorkom die eerste zes weken lange autoritten.

Gaan staan of zitten en tillen

De kans is groot dat je na de operatie opeens spieren voelt die je nooit eerder hebt gevoeld. Zo kan gaan staan of gaan zitten al een hele opgave zijn. Zelfs lachen kan pijn in je buik veroorzaken! Moet je een lastige beweging maken? Het kan helpen wanneer je op dat moment je buik ondersteunt. Probeer daarnaast zo voorzichtig mogelijk te bewegen, om te voorkomen dat je de spieren te veel belast. Ook met tillen moet je daarom voorzichtig zijn. Handige richtlijn: is iets zwaarder dan je pasgeboren baby? Laat het dan door iemand anders tillen!

Seks na een keizersnee

Zolang er nog sprake is van bloedverlies, wordt het hebben van gemeenschap afgeraden. Meestal wordt een periode van 6 weken gehanteerd. Na een keizersnede kan seks anders voelen of zelfs pijnlijk zijn. Soms spelen de hormonen na de bevalling een rol hierin. En ook vermoeidheid (gebroken nachten!) kunnen het libido flink verlagen! Houd je last van (pijn)klachten? Dan is het goed om dit te bespreken met de huisarts.

Emoties na een keizersnee

De eerste periode na een keizersnee is niet alleen fysiek zwaar, maar kan ook op psychisch gebied heftig zijn. Je lichaam is nog volop aan het herstellen, terwijl je daarnaast zorg moet dragen voor je pasgeboren kindje. Je bent niet de enige moeder die dat pittig vindt! Bespreek je gevoelens met anderen, zoals je partner, moeder of goede vriend(in). Schakel professionele hulp in als je het gevoel hebt dat je er zelf niet meer uit komt. Je hoeft je niet te schamen voor je emoties!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Herstellen na een keizersnede [zo bevorder je het herstel]
Sluiten