Herkent jouw kind een tekenbeet? [Let op Lyme!]

Zo’n 25.000 mensen per jaar krijgen in Nederland de ziekte van Lyme. Nog schrikbarender: een kwart daarvan is jonger dan 18 jaar. Om de kans op snelle genezing te vergroten, is het belangrijk dat de ziekte van Lyme al in een vroeg stadium herkend wordt. Daarom is het goed om ook je kinderen uit te leggen wat een teek is en hoe een tekenbeet eruit ziet. Dan is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je zelf ook weet hoe je teken ontdekt en verwijdert.

tekenbeet teek Lyme onderzoek

Juli = tekenmaand

In juli is het vaak lekker warm en start de zomervakantie. Grote kans dus dat je kids hun vrijheid gebruiken om lekker veel buiten te spelen. Helaas is juli ook de tekenmaand bij uitstek. In deze maand zijn er veel tekenlarven die genieten van de warmte. Niet alleen in het bos, maar ook gewoon in de tuin of in de speeltuin. Omdat we in deze tijd vaak luchtig gekleed lopen, is het voor die teken extra makkelijk om een sprong te wagen. De teek bijt zich vast in je huid. Helaas voel je dit niet en is de teek vrij klein, waardoor de kans dat je de teek niet (direct) opmerkt erg groot is.

Kinderen controleren op teken

Om de teek toch zo vroeg mogelijk op te merken, is het in deze tijd van het jaar belangrijk dat je je kinderen checkt na het buitenspelen. Dit kunnen ze ook heel goed bij elkaar doen. De kans is groot dat ze het leuk en spannend vinden om mee te helpen zoeken. Let vooral ook op de lekker warme, beschutte plekjes op het lijf, zoals in de knieholten en achter je oren. Ze kunnen zich ook vastbijten tussen het hoofdhaar, wat controleren extra lastig maakt.

Een teek! Wat nu?!

Ontdek je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Dit kun je doen met een speciale tekentang, een pincet, maar ook gewoon met je nagels. In het verleden werd wel gezegd dat je de teek er met een draaiende beweging af moest trekken, om te voorkomen dat er restjes in de huid zouden achterblijven. Tegenwoordig wordt dit advies niet meer gegeven. Wel wordt er aangeraden om de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet te pakken. Daarna trek je hem er recht uit. Is de teek eruit? Houd de plek dan de komende maanden in de gaten. Verschijnt er na verloop van tijd een rode ring? Dan is het belangrijk om dit te melden bij je huisarts. De kans is groot dat de huisarts dan een antibioticakuur voorschrijft. Overigens lijkt het erop dat de ziekte van Lyme zich ook kan manifesteren zonder dat er een rode plek ontstaat. Dit maakt het herkennen van de ziekte extra lastig.

Onderzoek naar kinderen en Lyme

Het ene kind blijkt door de ziekte van Lyme veel meer klachten te ervaren dan het andere. Om die reden is het RIVM gestart met een onderzoek naar kinderen met Lyme. Hopelijk geven de onderzoeksresultaten handvatten voor een betere behandeling (of zelfs het voorkomen) van de ziekte van Lyme. De onderzoekers zijn ook benieuwd of kinderen andere symptomen hebben dan volwassenen. Start jouw kind of jijzelf net met een antibioticakuur in verband met een tekenbeet? Zowel volwassenen als kinderen kunnen zich voor het onderzoek aanmelding via www.tekenradar.nl. Op deze website vind je ook meer informatie over tekenbeten.

Reageer op artikel:
Herkent jouw kind een tekenbeet? [Let op Lyme!]
Sluiten