Help! Wanneer is de griepgolf weer voorbij?

Het begon al eind december. De jongste had een flinke griep te pakken. Zo erg zelfs, dat ze uiteindelijk een antibioticakuurtje kreeg tegen een beginnende longontsteking. Ze knapte daar gelukkig snel van op en het bleef een paar werken rustig. Helaas werden toen haar beide broers flink ziek. Ook dat ging gelukkig voorbij en ik dacht dat het nu wel klaar zou zijn. Maar nee, nu zijn we gewoon aan een derde ronde griep begonnen… Wanneer is die griepgolf eindelijk voorbij?!

Hardnekkige griepepidemie 2017/2018

Het RIVM houdt jaarlijks de griepcijfers bij en zij bevestigden afgelopen week wat ik al dacht: de griepgolf van 2017/2018 is hardnekkig! Inmiddels gaat Nederland al de dertiende week van de griepgolf in. Het RIVM houdt jaarlijks het aantal meldingen van IAZ bij. IAZ staat voor Influenza Achtige Ziekte, oftewel een ziekte die lijkt op griep. De groep jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en de groep 65+-ers wordt meestal het zwaarst getroffen door de griepepidemie. Zeer jonge kinderen zijn niet altijd opgewassen tegen een flinke griep en de hoge koorts die daarmee gepaard kan gaan. Uitdroging ligt dan bijvoorbeeld op de loer. Het is daarom belangrijk om je zieke kleintje extra in de gaten te houden. Verder zit er in de meeste gevallen niets anders op dan uitzieken. Griep wordt namelijk veroorzaakt door een virus en antibiotica heeft weinig vat op virussen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

fruit groente dagelijks kind

Hygiëne is nu extra belangrijk

Omdat griep flink besmettelijk is, kun je makkelijk de pech hebben opeens met het hele gezin ziek thuis op bed te liggen. Dat wil je natuurlijk het liefst zoveel als mogelijk voorkomen, maar hoe doe je dat? Hygiëne speelt hier een belangrijke rol. Was regelmatig de handen. Hoesten of niezen? Doe dit met een zakdoek voor je mond. Zo voorkom je dat het virus zich via de lucht verspreid. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het influenzavirus wel een dag lang kan overleven op speelgoed. Het is dus goed om dit regelmatig schoon te maken. En uiteraard is het goed om te zorgen voor een goede weerstand, door gezond en gevarieerd te eten.

Hygiëne bij kinderen

Bovenste adviezen klinken je misschien een beetje simpel in de oren. Wie weet er nou niet dat handen wassen belangrijk is? Nou, daar weet ik wel een antwoord op: jonge kinderen. Daardoor is het extra lastig om besmetting tegen te gaan. Begrijpelijk; als je druk aan het spelen bent is het nu eenmaal sneller om je snotneus even aan je hand af te vegen, dan om te snuiten in een papieren zakdoekje. Overigens is er een kleine troost op het gebied van hygiëne. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die op een boerderij opgroeien, of op een andere plek waar relatief veel bacteriën en virussen zitten, een betere weerstand hebben. En elke dag badderen blijkt trouwens ook helemaal niet nodig.

Reageer op artikel:
Help! Wanneer is de griepgolf weer voorbij?
Sluiten