Help, mijn kind plast nog steeds in bed! Wat nu?

De meeste kinderen worden zindelijk als ze 2-3 jaar oud zijn. Daar kan best een flink verschil in zitten: het ene kind wordt vroeg zindelijk en het andere kind krijgt het pas later in de gaten. Is je kind 4 jaar en lukt het nog niet goed om zindelijk te worden? Of is het kind overdag wel zindelijk maar ’s nachts nog niet? Dan is het goed om er extra aandacht aan te besteden.

1. Redenen voor nachtplassen

Nachtelijke ongelukjes zijn echt te onderscheiden van ongelukjes overdag. Overdag is je kind wakker en actief. ’s Nachts is je kind niet actief. Veel kinderen die bedplassen doen dat om een van de twee onderliggende oorzaken:

  • Ze ervaren veel stress, waardoor ze minder controle hebben over hun blaas. Vaak plassen ze dan ook overdag in hun broek. Is stress de oorzaak, dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en weg te nemen.
  • Ze slapen zó diep dat ze niet wakker worden als ze moeten plassen. Of ze zijn zo slaperig dat het al te laat is voordat het kind ontdekt wat er aan de hand is. Let op: luiheid is slechts zeer zelden de reden dat een kind ’s nachts in bed plast.
Help, mijn kind plast nog steeds in bed! Wat nu

2. Dryly plaswekker

Plast je kind ’s nachts regelmatig in bed? Dat kan heel frustrerend zijn. Je bent zelf ook moe en je hebt geen zin om elke nacht het hele beddengoed te verschonen. Het is dan ook niet zo gek dat je soms wat kribbig wordt. Dit helpt jullie echter allebei niet bij het probleem. Een goede oplossing is het gebruik van Dryly (lees meer op dryly.com). Dit is een systeem waarmee op een leuke manier het bedplassen kan worden aangepakt. Het systeem maakt jou én je kind wakker, hopelijk op tijd om de wc nog te halen. Lukt dat niet, dan kun je in elk geval meteen verschonen en leert je kind dat ‘moeten plassen’ ook ‘wakker worden’ betekent. Kinderen zijn met Dryly gemiddeld tussen de 4 en 6 weken later ’s nachts zindelijk.

3. Het bed slim opmaken

Plast jouw kind regelmatig in bed, soms wel meerdere keren per nacht? Dan kun je door het bed slim op te maken een hoop gedoe voorkomen. Maak het bed op door meerdere laagjes te maken van matrasbeschermer + laken op elkaar. Wordt de deken ook vaak nat bij het bedplassen? Leg dan meerdere dekens met beschermende hoes klaar. Is het bed nat, dan hoef je alleen de deken te vervangen en de bovenste laag van het bed ‘af te pellen’. Vervolgens kan je kind meteen terug in bed en kan iedereen weer verder slapen.

Je kunt je kind goed helpen om overdag zindelijk te worden. Bedplassen is echter een lastig probleem, waar niet altijd een kant-en-klare oplossing voor is. Een plaswekker is voor veel kinderen een goede oplossing, maar zelfs daarmee is het nachtplassen niet van het ene op het andere moment opgelost. Het is altijd een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld. Ooit komt het moment dat je kind droog de nacht door komt.

Reageer op artikel:
Help, mijn kind plast nog steeds in bed! Wat nu?
Sluiten