Help! Wat doe ik aan die grasvlekken?

Onze oudste zoon had vandaag met school een uitje: een middagje naar een boerderij. Hartstikke leuk: met z’n allen op de fiets, daarna kijken en helpen op de boerderij en daarna weer terug. Hij kwam thuis vol enthousiaste verhalen…. en met z’n kleren vol met vlekken. Vrolijk vertelde hij over de koeienvlaai waarin hij was uitgegleden. Uiteindelijk bleken die koeienpoepvlekken er nog vrij makkelijk uit te gaan. Maar die grasvlekken?!

Grootmoeders tips

Eerlijk gezegd ben ik er ook niet zo goed in. De wasmachine en ik zijn zeg maar niet echt vrienden. Zolang ik de was schoon krijg met een scheut wasmiddel is het prima. Maar zo gauw er zwaardere schoonmaakmaatregelen nodig zijn haak ik af. Ik heb wel eens wat geprobeerd met Vanish, Dasty en allerlei andere middeltjes. Het wondermiddel heb ik helaas nooit gevonden. De ossegalzeep die m’n oma vroeger gebruikte bevalt me dan nog het beste. Maar ik ben bang dat die grasvlekken toch voor altijd vaag zichtbaar zullen blijven in de broek van m’n zoon…

Handige vlekkenwijzer

Op zoek naar tips op internet kwam ik natuurlijk van alles tegen waar ik erg enthousiast van werd. De makkelijkste tip? Voor mij is dat deze: bijna iedere vlek verdwijnt als je op 60 graden wast. Helaas lukt dat lang niet bij alle kleding. Voor de kinderen koop ik het liefst kleding die op minimaal 40 graden gewassen kan worden, maar 60 zal voor veel van deze kleding toch te veel zijn. Maar ja, in het uiterste geval altijd het proberen waard! Nog zo’n leuke tip: goedkope vlekverwijderaars werken meestal net zo goed als dure. De ingrediënten zijn namelijk bijna altijd dezelfde. Je kleding schoon krijgen hoeft dus niet veel te kosten!

Speciale aandacht bij bloedvlekken

Warm water helpt dus meestal, maar er is een uitzondering: bloedvlekken moet je juist te lijf gaan met koud water. Warm water zorgt er namelijk voor dat het bloed verder in de stof trekt, en dat wil e natuurlijk juist voorkomen. Na inweken met koud water kun je de kleding gewoon, ingesmeerd met vlekverwijderaar, in de wasmachine stoppen. Nog een gouden tip trouwens: gebruik niet te veel wasmiddel. Extra wasmiddel wast het niet beter schoon. Soms bereik je zelfs het tegendeel. Volg dus de was instructies.

Grasvlekken weg?

Met behulp van bovenstaande tips heb ik de kleding van mijn zoon vrij schoon gekregen. Helaas blijven er een paar vage grasvlekken achter. Z’n broek heb ik dus maar gedegradeerd tot speelbroek. Heb jij de gouden tip om ook die laatste vage vlekken te verwijderen? Ik hoor het graag!

Reageer op artikel:
Help! Wat doe ik aan die grasvlekken?
Sluiten