Hello, it’s me! – effect van je mobiel op jouw kindje

telefoon internet kind concentratieproblemen

Misschien herken je het wel: je geeft je kindje de borst of de fles en zit eindelijk even rustig. Die rust duur echter niet lang, want al snel begint het te kriebelen. Je hoort je telefoon piepen en bent bang om een appje of alert te missen. En ach, je hebt toch niets te doen en je kindje is druk met drinken. Een ideaal moment om even Facebook te checken, toch? Nee, niet dus!

Hoe moet ik me concentreren?

Uit onderzoek van de psycholoog Adam Alter blijkt dat je kindje onrustig wordt van jouw onrustige gedrag. Wanneer jouw ogen steeds afdwalen naar je mobiel, zal je kleine dit gedrag gaan imiteren. Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling; de kans dat je kindje last krijgt van concentratieproblemen is heel groot. Hierdoor kunnen wanneer hij of zij wat ouder is leerproblemen ontstaan.

Weg bij die beeldschermen

De negatieve invloed van beeldschermen gaat zelfs nog verder dan die concentratieproblemen. Kinderen blijken door al die uren staren naar beeldschermen namelijk minder goed emoties te kunnen herkennen bij anderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze zich minder goed in anderen kunnen inleven en daardoor minder empathisch zijn.

De kinderen van Steve Jobs

Dat al die beeldschermen ook nieuwe gevaren met zich meebrengen, is eigenlijk al langer bekend. Steve Jobs, dé Apple-man, verbood zijn eigen kids zelfs het gebruik van al die (door hem bedachte!) nieuwe technologie, omdat hij bang was voor een verslaving. Deze angst blijkt gegrond: iedere nieuwe e-mail, ieder nieuw Facebookbericht of vriendschapsverzoek geeft een korte kick. Zo gauw de kick weer over is, verlangen we naar de volgende. Het is dus heel lastig om van al die beeldschermen af te kicken!

baby koemelkallergie symptomen

Voeden zonder internet

Wanneer je van de gevaren op de hoogte bent, is het wellicht makkelijker om wat afstand te nemen van al die technologie. Nee, je hoeft dus echt niet bereikbaar te zijn terwijl je je kindje voedt. Oogcontact met je kleine is van groot belang voor zijn of haar ontwikkeling. Vind je het lastig om de online wereld (even) los te laten? Stel jezelf dan eens de vraag wat er nu belangrijk is: altijd bereikbaar zijn of de ontwikkeling van je kindje? Wedden dat je nu je telefoon weglegt?;)

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.