Petra
Petra Bevalling 19 Aug 2016

Hartverscheurend afscheid na 11 weken zwangerschap

In het eerste trimester van een zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. In die eerste twaalf weken ontwikkelt de foetus zich razendsnel, waardoor de kans dat er iets mis gaat ook razendsnel toeneemt. Wanneer het mis gaat, merkt je lichaam dit vaak vanzelf op, waarna het vruchtje of de foetus meestal wordt afgestoten. Hoewel dit een natuurlijk proces is dat veel voorkomt, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat het geen verdrietige gebeurtenis is. Het verliezen van een kindje heeft veel impact, zelfs als het nog maar een paar weken oud is. Zo’n verlies overkwam Tiffany. Zij ging echter op een heel bijzondere manier om met dit verlies.

Een kindje kleiner dan je hand

Tiffany had de eerste echo al gehad, waarbij een luid kloppend hartje te horen was geweest. Met 11 weken en 2 dagen ging het echter mis; het hartje stopte met kloppen. Er volgde een miskraam, waarbij de foetus ter wereld kwam. Hoewel Tiffany al twee gezonde zoons heeft, deed het verlies van dit derde kindje haar ontzettend pijn. Ze besloot haar derde zoon (want dat bleek het te zijn) te fotograferen. Ze plaatste de foto’s vervolgens op Facebook, en zette er een emotionele boodschap bij. Daarin gaf ze aan dat haar zoontje geen enkele cel meer was, maar al een echt kindje. Op de foto kun je ook zien dat de teentjes en vingertjes al helemaal gevormd waren. Wat eigenlijk onvoorstelbaar is als je bedenkt hoe klein dit kindje nog was! Tiffany sluit af met de boodschap dat ze zich gezegend voelt dat ze haar zoon, die ze Ezekiel heeft genoemd, in haar buik heeft mogen dragen. Ze hoopt daarnaast dat hij nu de rust heeft gevonden die hij verdient.

miskraam 11 wekenBron: Facebook

Verwerking van een miskraam

De ontroerende tekst van Tiffany heeft inmiddels al veel mensen een brok in de keel bezorgd. Het laat ook duidelijk zien dat ieder persoon weer anders omgaat met het verwerken van een verlies. Voor andere vrouwen die een miskraam hebben gehad kan een boodschap als die van Tiffany kracht geven, omdat ze weten dat zij niet de enige zijn die dit is overkomen. Niet iedere vrouw zal handelen zoals Tiffany heeft gehandeld. Er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die een tatoeage zetten ter nagedachtenis aan hun overleden kindje. Hopelijk vindt ieder vrouw die dit overkomt haar eigen manier om met een dergelijk verlies om te kunnen gaan!

Reageer op artikel:
Hartverscheurend afscheid na 11 weken zwangerschap
Sluiten