Haartjes verzorgen

Baby’s kunnen geboren worden met een weelderige haardos, maar er zijn ook veel baby’s die kaal of met zacht pluizig haar worden geboren. Heeft je kindje weinig of geen haar? Maak je niet ongerust! Ieder kind ontwikkelt zich anders, en dat geldt ook voor de haargroei.

Ook al heeft je baby weinig haar, het is belangrijk om het haar regelmatig te wassen. Maak er een leuke aangelegenheid van. Veel baby’s en kleuters ontwikkelen al snel een hekel aan het wassen van haar. Het is daarom belangrijk om ze al vroeg goede gewoonten aan te leren. Dan zal je kind zijn of haar haren later ook op een goede manier verzorgen.

De eerste haargroei valt na een paar maanden uit en wordt langzaam vervangen voor dikker haar met meer structuur. Ook kan het zijn dat de haargroei van je kindje vergeleken met leeftijdgenootjes achter blijft. Verzorg de hoofdhuid desondanks goed om gezonde haargroei te stimuleren.  In een enkel geval doen zich bepaalde huidaandoeningen voor. Berg is hier een bekend voorbeeld van. Je kunt berg snel de baas worden door het babyhoofdje met babyolie in te masseren. Laat het een aantal uurtjes intrekken en kam de schilfers er daarna voorzicht uit. Hardnekkige berg kun je met een zalf van de arts behandelen. 

Haartjes van een pasgeborene verzorg je zo voorzichtig mogelijk. Je hoeft het niet elke dag te wassen. Doe het liever om de paar dagen. Oefen geen druk bij het hoofdje uit. Kam het haar voorzichtig om eventuele klitten er uit te halen. Babyshampoos bevatten over het algemeen een hogere PH-waarde, waardoor het haar sneller gaat klitten. Je kunt de haartjes van een pasgeborene op twee manieren wassen.

Als je de haartjes in bad wast, moet je de baby goed vasthouden en met je arm ondersteunen. Je hebt dan één hand vrij om de haartjes te wassen. Praat tegen je kindje om het gerust te stellen. Maak het haar nat met een washandje en gebruik een heel klein beetje shampoo. Masseer dit zachtjes in de haartjes. Spoel de haartjes voorzichtig uit als je baby in het badje ligt. 

Reageer op artikel:
Haartjes verzorgen
Sluiten