Groep-B-streptokok bacterie

Streptokok
Ondanks het feit dat er niet zo heel veel over geschreven wordt komt deze bacterie toch meer voor dan men denkt.

Wat is de groep-B-streptokok?
Deze bacterie huist in de vagina van vele zwangere vrouwen. Over het algemeen kan deze bacterie weinig tot geen kwaad voor de aanstaande mama en haar nog ongeboren kind. In sommige gevallen echter wordt de baby door infectie met deze bacterie ernstig ziek.

Via deze pagina verstrekken wij je wat meer informatie over de relatief onbekende aandoening; “groep-B-streptokokkenziekte”. Tevens zullen wij trachten uit te leggen in welke situaties voorzorgsmaatregelen noodzakelijk zijn en hoe je deze kunt nemen.

Wat zijn groep-B-streptokokken?
Streptokokken vallen onder de bacteriën. Bacteriën zijn slechts zichtbaar onder een microscoop. Buiten de groep B zijn er nog diverse andere soorten streptokokken. De gangbare afkorting voor groep B streptokokken is GBS.

Hoe frequent komen groep-B-streptokokken voor bij zwangeren?
Maar liefst 1 op de vijf volwassenen draagt GBS bij zich. In de meeste gevallen is dit echter zonder dat er zich klachten openbaren. Eén op de vijf zwangeren is een zogenaamde drager van deze bacteriën. GBS vind je samen met andere bacteriën in de darmen, baarmoedermond of vagina. Zij kunnen bijvoorbeeld een blaasontsteking veroorzaken. Bij onderzoek zullen zij dan te vinden zijn in een urinekweek.

Wat zijn de gevolgen van GBS voor pasgeboren baby’s?
Circa de helft van de geboren kindjes wiens moeder streptokokken bij zich draagt krijgt deze tijdens de bevalling mee. Een simpel rekensommetje leert ons dat, als we uitgaan van het feit dat 20% van de zwangeren draagster is, 10% van de geboren baby’s besmet wordt met GBS. Deze baby’s worden niet direct ziek van de bacteriën die alleen op de huid of slijmvliezen van het kindje aanwezig zijn. Eén op de duizend baby’s wordt ziek door een GBS infectie. Bij deze baby’s dringen de bacteriën het lichaam binnen. Zo’n kindje kan dan zeer ernstig ziek worden. In één op de honderd gevallen worden kindjes van moeders die GBS-draagster zijn ziek. Normaalgesproken kan deze ziekte goed behandeld worden door middel van een antibioticum.

Hoe raakt een kindje geïnfecteerd?
Het infecteren kan al in de baarmoeder gebeuren, als een zwangere vrouw met GBS besmet is. Het kan echter ook tijdens de bevalling of na de geboorte gebeuren. We zullen je hieronder uitleggen hoe het kindje besmet raakt met GBS en welke symptomen je kunt waarnemen.

Besmetting in de baarmoeder
Besmetting in de baarmoeder gebeurt doorgaans na het breken van de vliezen. Vanuit de vagina komen de streptokokken via de baarmoedermond de baarmoeder in en bereiken zo het ongeboren kindje. Omdat het kind vruchtwater drinkt en dit ook in de longen heeft kan het al voor de geboorte besmet en ziek worden. Hoe langer de vliezen gebroken zijn des te groter de kans op besmetting. Heel sporadisch kan besmetting en infectie in de baarmoeder plaatsvinden zonder dat de vliezen gebroken zijn. Aanwijzingen voor een infectie zijn een versnelde hartslag van de baby en of een temperatuurverhoging bij de moeder.

Besmetting tijdens de bevalling
Besmetting tijdens de bevalling geschiedt in 50% van de gevallen waarbij GBS in de vagina (schede) aanwezig is. Normaliter zullen de streptokokken dan geen ziekteverschijnselen veroorzaken. Ze zijn slechts op de huid en de slijmvliezen van het kindje aanwezig. In circa 1% van de besmettingen wordt het kindje wel ziek. Dit zal over het algemeen zeer kort na de bevalling gebeuren.

Besmetting na de geboorte
Besmetting na de geboorte treedt op bij ongeveer 33%. Dit is dan vaak binnen 1 week na de bevalling. Dit noemt men dan ook een ‘late-onset’-infectie. Oftewel een GBS-ziekte die laat ontstaan is. Kindjes kunnen nog tot drie maanden na de bevalling ziek worden. Over het algemeen zijn zij tijdens de geboorte besmet maar ontstond het daadwerkelijke ziektebeeld pas later. Wat ook mogelijk is is dat het kindje na de geboorte besmet raakt bijvoorbeeld via de handen van een volwassene. Het verloop van het ziektebeeld is meestal zeer ernstig.

Een ziek kindje…
Een ziek kindje zal snel en oppervlakkig ademhalen, mogelijk soms zelfs even stoppen met ademhalen. In plaats van mooi roze zal het kindje bleek, blauw of grauw ogen, slap aanvoelen en suf zijn. Soms zuller er stuipjes waarneembaar zijn en zal het kindje zachtjes kreunen bij het (uit)ademen. Een afwijkende kleur, het kreunen en ook een versnelde ademhaling zijn belangrijke signalen en zouden je aandacht dienen te trekken. Ook spugen, het niet willen drinken, koorts of juist ondertemperatuur kunnen wijzen op GBS-ziekte. De besmette kindjes worden zo ziek als gevolg van ontstekingen, bijvoorbeeld:
• longontsteking (pneumonie),
• bloedinfectie of
• hersenvliesontsteking (meningitis).

In zeldzame gevallen kunnen de ontstekingen zelfs tegelijkertijd voorkomen. Hersenvliesontsteking komt vaker voor bij kindjes die een ‘late-onset’-infectie hebben en dus pas later na de geboorte ziek worden. Het ziektebeeld kan zich in een “razend” tempo ontwikkelen. Dit kan zelfs binnen een paar uur zijn. In die gevallen zou alle medische hulp te laat kunnen komen. In enkele gevallen kan het ziekteverloop zo snel en ernstig zijn dat zelfs een antibioticakuur geen genezing bewerkstelligt.

Wanneer heeft je kindje een grotere kans om ziek te worden?
GBS infecties openbaren zich vaak onverwachts. Er hoeven tijdens de zwangerschap geen duidelijke aanwijzingen aanwezig te zijn. Er zijn wel wat bekende factoren waarbij er een verhoogde kans op besmetting is:
• een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken
• vliezen die reeds langer dan 18-24 uur gebroken zijn
• tijdens de bevalling een lichaamstemperatuur die hoger is dan 37,8-38,0 graden Celsius (bij de moeder)
• een door GBS veroorzaakte blaasontsteking tijdens de zwangerschap
• een reeds eerder geboren kindje met GBS-ziekte

Onderzoek naar GBS gedurende de zwangerschap
Niet alle zwangeren worden onderzocht op GBS. We weten tenslotte al dat het bij één op de vijf zwangeren gevonden wordt en maar sporadisch ernstige gevolgen heeft.
Heeft de aanstaande mama echter voortijdige weeën of te vroeg gebroken vliezen, dan is nader onderzoek wenselijk. Door middel van een kweekje kan de aanwezigheid van streptokokken worden aangetoond. Met een wattenstaafje zal de verpleegkundige eerst langs de ingang van de schede en vervolgens langs de anus strijken. De uitslag laat meestal een dag of twee tot drie op zich wachten.

Kun je een GBS-infectie voorkomen?
Het is eigenlijk niet echt mogelijk om een GBS-ziekte te voorkomen. Een arts kan echter wel in zo geheten “risico”situaties bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.
Je kunt bijvoorbeeld al tijdens de bevalling aan de antibiotica. Enkele redenen om dit te doen is vergelijkbaar met de factoren die een verhoogd risico indiceren dus:
• een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken
• vliezen die reeds langer dan 18-24 uur gebroken zijn
• tijdens de bevalling een lichaamstemperatuur die hoger is dan 37,8-38,0 graden Celsius (bij de moeder)
•een door GBS veroorzaakte blaasontsteking tijdens de zwangerschap
• een reeds eerder geboren kindje met GBS-ziekte

In enkele gevallen kan ook het kindje direct na de geboorte antibiotica voorgeschreven krijgen van de kinderarts. In de meeste gevallen wordt echter geadviseerd om de baby de eerste 48 uur extra in de gaten te houden. De moeder heeft na de bevalling maar zelden antibiotica nodig. Ook is het mogelijk dat reeds voor de zwangerschap bij de moeder groep-B-streptokokken worden aangetoond. Deze kunnen bijvoorbeeld ontdekt worden in een kweek die gemaakt wordt omdat de aanstaande moeder afscheiding heeft. Zolang er geen andere risicofactoren zijn heeft dit geen gevolgen voor de bevalling.

Meer informatie kun je vinden op de website van De Stichting GBS
homepage: www.ogbs.nl.

 

23 REACTIES

 1. Beste Schrijver,
  “Eén op de duizend baby’s wordt ziek door een GBS infectie.” en “In één op de honderd gevallen worden kindjes van moeders die GBS-draagster zijn ziek. “. Lijkt heel veel op elkaar, maar er is ongetwijfeld een verschil. Zou u een poging kunnen ondernemen om mij uit te leggen wat er bedoeld wordt?
  Wordt het volgende bedoeld: 1 op 100 is ziek en 1 op 1000 is nog ernstiger want die heeft een infectie?

  Met dank en groet,
  Albert

 2. Mijn dochter is bij 41+6 weken zwangerschap overleden aan GBS. 3 dagen terug was er nog niets aan de hand en toen werd het stil. In het ziekenhuis bleek haar hartje niet meer te kloppen. Op 27 december is ze geboren. Een agressieve variant van de bacterie. Bij een evt volgend kindje gaan ze inleiden met 38 weken. Maar kan die bacterie het kindje ook eerder in de zwangerschap ziek maken en kan het kindje dus alsnog overlijden?

  Met vriendelijke groeten,
  Debora Ligtenberg

 3. Beste Debora,

  Voor deze vraag kunt u beter naar uw huisarts of naar uw gynaecoloog gaan. Zij kunnen u vast geruststellen en uitleggen hoe alles in zijn werk zal gaan bij een volgende zwangerschap.

  Succes!

  Groeten Redactie Kindje op Komst

 4. Ik ben een draagster van GBS… Infuus gekregen tijdens mijn bevalling.. Helaas niet op tijd de bevalling ging t snel. 48 uur in het ziekenhuis gebleven en daarna naar huis.Hoe ben ik erachter gekomen?, Met toeval na een blaasonsteking onderzoek zag de dokter weer voor de zoveelste keer suiker in mijn urine. Bloed geprikt alles was in orde. Na dit heeft hij mijn urine naar het lab gestuurt en daar bleek dat ik de draagster bent van GBS… Dit heb ik direct gekoppeld aan mijn verloskundige en ik mocht niet meer thuis bevallen maar in het ziekenhuis… Dit was trouwens mij tweede kind. Met mijn eerste was dit niet bekend. Ik wel van alle twee een makkelijke bevalling gehad….Ik vindt het raar dat dit niet bekend is bij heel veel vrouwen. Als je het weet heb je geluk en als je niet weet kan je pech hebben… ” Ik hou van nederland” 140,- per mnd verzekeringkosten…. Yep 😡

 5. Beste Debora,
  Ook mijn dochter is overleden aan GBS, tijdens de bevalling (25-2-2012)
  Het ene moment controleert de verloskundige het hartje en klinkt het perfect en het volgende moment, 3 uur later, hoor je niets meer…..
  Ze laten je bij een volgend kindje zeker niet langer dan 40 weken lopen. En testen ze je op de bacterie rond de 22 en 36 weken. Ook zul je op controle blijven bij de gynaecoloog.
  En beval je in het ziekenhuis met een antibiotica infuus.

  Groetjes Merel

 6. @Merel,
  tjonge jouw meisje ook. Heftig!! Ik wordt de volgende keer ingeleid met ongv. 38 weken en daarvoor 2 eenheden peniciline. Alleen testen ze bij mij niet meer op de bacterie omdat ze nu toch weten dat ik hem heb.
  Jouw meisje binnen 3 uur overleden, dan gaat zo’n bacterie echt heel snel. Ik voelde in de nacht van 26 op 27 december geen bewegingen meer, maar om 4 uur in de nacht had Eline nog een hartslag van 135. Op 27 dec om 14.00 uur in het ziekenhuis was ze overleden. Ik vraag me weleens af of ze nog te redden was geweest als we gelijk om 4 uur in de nacht naar het ziekenhuis waren gestuurd.
  Heel veel sterkte. Groetjes Debora

 7. mijn dochter is pas getrouwd en wil graag kinderen nu kreeg
  ze van de dokter te horen dat ze deze bacterie draagt( GBS)
  U begrijpt dat ze nu erg ongerust is ,ik vraag me af wat ze moet doen om te voorkomen dat ze in de toekomst al ze een kindje wil dat haar kindje niet ziek word, is er een geneesmiddel voor deze ziekte enzo ja wat?.
  mvg,bezorgde moeder

 8. Beste Manisje,

  Ik snap uw bezorgdheid. Toch denk ik dat het het verstandigst is dat uw dochter even contact opneemt met de huisarts/ziekenhuis. Wij zijn geen deskundige en zij wel. Zij kunnen u vast verder helpen. Succes.

  Groeten,

  Redactie Kindje op Komst

 9. Geachte redactie,
  Met 23 weken kwam er een einde aan mijn zwangerschap. Uit onderzoek bleek dat ik GBS had. Ik had eerst last van een lichtbruine afscheiding en werd opgenomen in het ziekenhuis. Mijn vliezen braken na 2 dagen en binnen 24 uur moest ik bevallen van mijn zoon die niet levensvaatbaar was. Mijn wereld stort natuurlijk in elkaar, vooral als je eigenlijk nooit eerder van GBS gehoord hebt. Dus heel goed dat jullie informatie over GBS uitwisselen!

 10. Ik lees met veel ontzetting de onderstaande reacties. Dit gaat over de misstanden in de Nederlandse verloskunde. Vanwege mijn partner die voor zijn werk in het buitenland zat moest ik in Italië bevallen. Gelijk bij mijn aanmelding in het ziekenhuis, nog met 34 weken werd er een kweek op meerdere bacteriën afgenomen. Dit blijkt daar een standaard procedure te zijn. Toen ik met 37 weken ging bevallen kreeg ik een antibiotica infuus omdat er een bacterie werd gevonden, geen GBS. De bevalling is zeer professioneel verlopen. Ik ben blij dat ik in Italië kon bevallen. De vrouwen in mijn omgeving hebben stuk voor stuk te maken gehad met de medische fouten/ondeskundigheid tijdens hun bevalling. Ik vraag me af hoe het kan dat verloskunde in Nederland zo te kort schiet.

 11. Jeetje wat een verontrustende kan het GBS infectie dan zijn.
  Ik heb een vraag en weet niet of ik hier wel goed zit, mijn schoonvader is vorige week opgenomen in het ziekenhuis met zware longontsteking, ook heeft hij last van een agressieve soort streptokokken. (ik weet niet of dit het GBS infectie is) Nu moet ik over 5 weekjes bevallen, loopt het babytje dan ook gevaar dat ze door hem besmet kan worden? of zijn hier misschien voorzorg maatregelen voor? Ik hoor het graag. Groetjes Marianne

 12. ook ik ben een draagster van GBS,
  mijn eerste kindje is ernstig ziek geweest door de GBS bacterie.
  hier hebben ze het alleen niet over inleiden alleen over een infuus met antibiotica.

  ik ben blij dat ik nu weet dat ik drager ben. hopelijk kunnn we voorkomen dat ons 3e kindje er last van zal hebben

 13. Hallo ik heb een vraag. Ik kreeg met 27 weken koorts uiteindelijk 40 Graden werd opgenomen in het ziekenhuis blaasontsteking en nierbekkenontsteking baby had ook verhoogde hartslag en heb weeën gehad. Gelijk aan infuus met antibiotica 1 week en daarna nog 2 weken antibiotica slikken. Nu ging in Nasr arts voor controle was ik positief getest op streptokokken b. Nu nog een test gedaan die was negatief. Ben nu erg ongerust. Kan je negatief testen door antibiotica en toch Gbs hebben ? Groetjes

 14. 1 op de honderd raakt er mee besmet niet ziek maar besmet en 1 op de duizrnd word er ziek van en aamgezien het een heftige bacterie is meestal ernstig ziek

 15. Ik ben draagster vn GBS, maar dat is nu gevonden bij mijn tweede zwangerschap..nu 19 weken. Bij de eerste zagen ze niks ofzo. En de eerste keer dat ze dit in mijn urine vonden zeiden de vk dat ik me geen zorgen hoef te maken en dat ze voorbereid zijn. Voor zover ik weet is t kindje tijdens de zwangerschap gewoon beschermd in de baarmoeder. Maar deze week belde de vk mij omdat ze voor de 2e keer GBS gevonden hebben en dat ik nu al aan de antibiotica moet, dat is toch raar???

 16. Ik ben nu 38 weken zwanger, dokter heeft mij ook gezegd dat ik draagster ben van GBS .
  Als mijn vliezen breken moet ik onmiddelijk naar het ziekenhuis om dan met een infuus antibiotica toegediend te krijgen. Kunnen er erge dingen gebeuren of ben ik dan volledig veilig? En hoe raak je eigenlijk aan die bacterie?
  Mvg

 17. Hallo.ik ben zwanger 21wweken .ik weet nu van de huisarts dat ik dit bacteri hebt. Ik zou ook een keur innemen. Mijn vraag is als ik de keur zou hebben innemen zou dan geen problemen voor de baby gebeuren. Bedankt

 18. Hallo.ik ben zwanger in mijn 4e baby nooit gehoord over die bacteri. Nu ik heb het wel ik ben 21week zwanger en ik zou van de huisarts een kuur moet innemen… mijn vraag is als ik de antibiotica zou krijgen loopt dan geen risico aan de baby meer of wat… badankt

 19. :baby: deze week oma geworden van een prachtig jongetje! Dag twee bleek hij ziek te worden. De verpleegkundige stond God zij dank bij zijn bedje toen hij verhoogde hartslag kreeg. Zij waarschuwde gelijk de kinderarts. Hij heeft nu antibiotica en zuurstof, laatste is alweer wat verminderd.
  Ik snap ook niet waarom zwangere vrouwen niet hierop onderzocht worden. 1 op de 5 vind ik dus veel! 1 op de 1000 kindjes wordt er ziek van, maar dat moet maar net jouw kindje zijn..:cry: sterkte iedereen!

 20. Lieve dames, 24 okt 2017 ben ik bevallen van onze dode zoon Boaz door het Streptokokken virus. Ben hier tijdens mijn perfecte zwangerschap van 41+ weken niet op getest. Hij was dood toen wij in het ziekenhuis aankwamen om te bevallen omdat mijn vliezen waren gebroken waarin duidelijk was dat hij in het vruchtwater had gepoept.
  Je leeft niet meer op de wereld wanneer ze vertellen dat ze hartslag horen en hij dood is.
  Ik moest dus bevallen van een dood kindje en mis hem zo
  power2u

Reageer op dit bericht!