Petra
Petra Zwangerschap 29 Jul 2018

Goed voorbereid op vakantie [checklist]

We reden door Oostenrijk, richting de grens van Slovenië, toen ik me met een schok bedacht: ‘Heb je voor Slovenië eigenlijk geen visum nodig?!’ Een paar minuten stressvol zoeken op m’n mobiel leverde gelukkig een geruststellend antwoord op. Toch bedacht ik me dat ik voortaan beter voorbereid op reis zou gaan. Daarom stelde ik onderstaande checklist voor de vakantie samen.

1. Soms wel visum nodig!

Met al die open grenzen in Europa zijn we niet meer gewend aan het aanvragen van visa. Visa lijken alleen nog belangrijk voor landen ver weg, maar toch zijn er ook dichterbij landen waar je een visum voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een Turks visum. Let daarbij ook op of je een e-visum Turkije of fysiek visum nodig hebt. In de meeste gevallen volstaat een e-visum, maar het blijft van belang om op tijd de aanvraag te doen. Wanneer je boekt via een reisbureau wordt je vaak door hen wel gewezen op belangrijke zaken zoals benodigde visa. Wanneer je zelf je reis regelt moet je hier dus zelf goed op letten. Het zou toch jammer zijn dat je geplande reis al eindigt aan de grens van het land van bestemming!

2. Goede legitimatie

In Nederland is het voor kinderen niet verplicht om legitimatie te hebben. Zo gauw je naar het buitenland gaat is het dat echter wel! Als je vakantieplannen hebt, doe je er verstandig aan op tijd te checken of je van alle gezinsleden een geldig ID-bewijs hebt. Houd er ook rekening mee dat er bij een visumaanvraag vaak gekeken wordt naar de einddatum van je paspoort. Loopt je paspoort binnen een half jaar af? Dan heb je kans dat je visumaanvraag niet wordt goedgekeurd. Vraag ook op tijd nieuwe legitimatiebewijzen aan. Zo voorkom je dat je je pas een paar dagen voor vertrek realiseert dat je ID-bewijs niet in orde is of zelfs niet aanwezig. Een spoedaanvraag loopt flink in de papieren!

3. Let op gewicht bagage

Ik heb weleens op het vliegveld gestaan met 11 kilo bagage, terwijl de vliegmaatschappij waarmee ik vloog maar 10 kilo accepteerde. Op zo’n moment sta je dus voor de keus om heel veel bij te betalen, of een stapel handdoeken achter te laten. Gelukkig had ik toen nog voldoende ruimte om de extra kilo in m’n handbagage te stoppen, maar sindsdien ben ik bij het inchecken altijd een beetje zenuwachtig. Het aantal kilo’s hand- en ruimbagage verschillen per vliegmaatschappij, dus check van tevoren goed welk gewicht voor jou van toepassing is! Reis je met een baby of peuter? Dan mag je als ouder vaak een paar kilo extra bagage meenemen.

4. Op tijd een zomercheck

Nog zo’n pijnlijk verhaal; vlak voor een autovakantie besloten we onze auto nog even naar de garage te brengen voor een zomercheck. Helaas bleek daar onverwachts dat we de achterbanden moesten laten vervangen wegens slijtage en dat die banden een levertijd hadden van 3 werkdagen. Terwijl we binnen 2 werkdagen op vakantie zouden gaan… Het heeft ons wel geleerd om tegenwoordig op tijd naar de garage te gaan voor check. Ongeacht seizoen is het slim om dit te doen: in de winter wil je niet stranden in de Oostenrijkse sneeuw en in de zomer wil je niet in de kokende hitte langs de snelweg in Spanje staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

kinderen op skipiste

5. Regel een reisverzekering

Denk je dat jou niets kan gebeuren op vakantie? Denk dan nog maar eens een keertje na, want je kan zomaar voor torenhoge kosten komen te staan. Je zal je auto maar total loss rijden in Zuid-Frankrijk en alleen maar WA verzekerd te blijken zijn. Dat wordt een duur ritje terug in een huurauto of peperdure TGV! En bedenk dat je, ook als je gezond bent, zomaar in het ziekenhuis kan belanden. En zorgkosten kunnen flink oplopen in het buitenland. De zorgverzekering kijkt naar wat een vergelijkbare behandeling in Nederland kost en zal in de regel niet meer dan dat bedrag vergoeden. Dat wordt dus een duur geintje wanneer je in een privé-ziekenhuis terecht komt! Wordt je met een traumahelikopter van de skipiste gehaald, omdat je jezelf een gebroken been hebt geskied? Dan is het te hopen dat je een reisverzekering hebt, anders draai je zelf op voor de kosten!

6. Voorkom grote verrassingen op vakantie

Natuurlijk is het heerlijk om met vakantie op avontuur te gaan, een onbekende bestemming tegemoet. Maar dat wil niet zeggen dat je totaal onvoorbereid op pad moet gaan. Zeker wanneer je met je gezin op vakantie gaat, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Dat betekent dus niet dat je van tevoren alle risico’s in kaart moet gaan brengen en voor elk risico een noodplan paraat moet hebben. Als je dat doet is de kans groot dat je de deur helemaal niet meer uit durft! Het betekent wel dat je globaal weet wat je te wachten staat en wat je moet doen om risico’s te verkleinen. Zo kun je, samen met je gezin, met een gerust hart op vakantie!

Reageer op artikel:
Goed voorbereid op vakantie [checklist]
Sluiten