Gezond eten voor peuters

Naast voldoende beweging is het belangrijk dat je kind gezond eet. Dit houdt in dat hij niet te weinig eet, maar ook niet te veel. Om de juiste balans te vinden is het belangrijk dat er drie vaste eetmomenten zijn. Het ontbijt in de ochtend, de lunch in de middag en in de avond het diner. Doordat je kind drie vaste eetmomenten heeft, zal hij minder trek hebben in een tussendoortje. Als hij toch zin heeft in iets lekkers, kun je hem het beste een gezond tussendoortje geven, zoals fruit, een soepstengel, een wortel of een stukje komkommer.

Ontbijt
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en levert een kwart van je dagelijkse energie. Doordat je al een lange tijd niet hebt gegeten, is je energievoorraad erg klein. Als je het ontbijt overslaat, dan kun je de behoefte aan vitamines, mineralen en vezels nog moeilijk met de overige maaltijden compenseren. Een goed ontbijt bestaat uit brood of graanproducten. Deze producten zijn belangrijk voor de groei en de ontwikkeling. Kinderen die niet ontbijten kunnen zich slecht concentreren en zijn futloos. Ook kun je overgewicht krijgen door niet of onregelmatig te ontbijten. Het beste is om je kind een bruine boterham te geven. Het bevat langzame koolhydraten die langzaam verteren en de boterham zorgt voor een verzadigd gevoel. Gesuikerde cornflakes en ontbijtrepen kun je beter niet als ontbijt geven. Deze producten bevatten namelijk te weinig voedingstoffen. Ook kun je je kindje beter geen zoete drankjes geven. Dit kan namelijk ook tot overgewicht leiden. Om ervoor te zorgen dat je kind goed ontbijt, is het belangrijk dat je als ouder het goede voorbeeld geeft door zelf de tijd te nemen voor een goed ontbijt. Je kunt de wekker iets vroeger zetten, zodat je kindje de tijd heeft om wakker te worden. Om eetlust op te wekken, kun je hem een glas water geven en voor voldoende variatie zorgen.

Lunch
Ook in de middag is het belangrijk dat er voldoende variatie is. Dit kun je ervoor zorgen door telkens ander broodbeleg te nemen. De lunch kun je aanvullen met fruit en melk. Je kunt ook best één keer in de week je kind iets anders geven dan brood. Bijvoorbeeld een omelet met groente erin. Let er wel op dat het kinderporties blijven. Door je peuter regelmatig een andere lunch te geven, zal hij zich niet vervelen.

Avondmaaltijd
Een gezond avondmaaltijd moet voldoende groenten bevatten. Ook hier is het belangrijk dat er voldoende variatie is. Dit kun je doen door de groente op verschillende wijze te bereiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te koken, te roerbakken of rauw te verwerken. Je kunt ook vlees, vis of vleesvervangers toevoegen.
 

Reageer op artikel:
Gezond eten voor peuters
Sluiten