Petra
Petra Gezondheid baby 22 Apr 2019

De gevaren van een koortslip voor je baby

Een koortslip is een vrij veel voorkomend verschijnsel. Grote kans dat je zelf ook wel eens koortslip gehad hebt. Zoiets is normaal gesproken vervelend, maar verder zonder gevaar. Voor baby’s jonger dan vier maanden kan het echter wel gevaarlijk zijn.

Symptomen koortslip

De oorzaak van een koortslip is een virus. Het herpesvirus (herpes simplex virus) zorgt voor een geïnfecteerde huid, op of net naast de lippen. Je kunt het virus krijgen via besmet speeksel, bijvoorbeeld via een zoen. Er zijn verschillende fases van een koortslip. Het eerste symptoom is een branderig en jeukend gevoel op de aangetaste huid. Daar komen vervolgens blaasjes en verdikkingen op. Deze kunnen pijnlijk zijn. In de blaasjes zit vocht en in dat vocht zit het virus. Wanneer de blaasjes openbarsten is de koortslip besmettelijk. De blaasjes barsten niet altijd open. Soms drogen ze uit en worden het korstjes, die er uiteindelijk afvallen. Ook tijdens het uitdrogen is er kans op besmetting. Dit kan lang duren. Je kunt wel twee weken lang last hebben van de koortslip. En, misschien wel het meest vervelende: doordat het herpesvirus in je lichaam blijft, kun je vaker een koortslip krijgen. Vooral wanneer je weerstand laag is loop je risico.

Gevaar voor pasgeborene

De kans is groot dat je al voordat je bevalt door je verloskundige gewaarschuwd wordt voor de koortslip. Besmetting met het herpesvirus kan namelijk gevaarlijk zijn voor baby’s die jonger zijn dan vier maanden. Omdat bij deze kindjes het afweersysteem nog niet op volle sterkte werkt, kan het virus zich nestelen in het hersenvlies, met een hersenvliesontsteking of ontsteking van het hersenweefsel tot gevolg. Deze ziekten kunnen hele nare gevolgen hebben, zoals blijvende ontwikkelingsachterstand of epilepsie. In het ergste geval met de dood tot gevolg. Daarom is het zo belangrijk dat je probeert te voorkomen dat je pasgeboren baby met een koortslip in aanraking komt.

Als je baby een koortslip heeft

Is je baby toch besmet geraakt? Dan zullen de symptomen vrijwel gelijk zijn aan die van een volwassene met een koortslip. Er ontstaan blaasjes op of bij de mond, die uiteindelijk openbarsten of uitdrogen. Daarnaast hebben baby’s vaak last van sufheid, opgezette lymfeklieren en koorts. Omdat de lip pijn doet of jeukt, zal je kindje ook aan de aangedane plekjes zitten. Wanneer hij of zij vervolgens in de ogen wrijft, kan dat een ooginfectie veroorzaken. Probeer het wrijven te voorkomen door je kindje dunne katoenen wandjes aan te trekken. Deze wandjes worden ook gebruikt om te voorkomen dat baby’s zichzelf krabben. Daarnaast is het handig om je kindje te laten slapen in een slaapzak waarin ook de handjes onder de stof blijven. Net als bij volwassenen, moet ook bij een baby de koortslip vanzelf weer overgegaan. Toch is het wel goed om even te overleggen met je consultatiebureau of huisarts, zeker wanneer je baby jonger is dan vier maanden. Je kindje zal dan extra in de gaten gehouden worden, zodat er direct actie kan worden ondernomen als het slechter lijkt te gaan. Zo kan je kindje minder goed gaan drinken door de klachten, waardoor uitdroging op de loer ligt.

Herpesvirus in de vagina

Het herpesvirus kan niet alleen bij je lip, maar ook elders in je lichaam zitten. Zo kan het virus doordringen tot de vagina. Als dit gebeurt vlak voor de bevalling, kan de baby tijdens de bevalling besmet raken. Dat is natuurlijk een hele slechte start. Weet je dat je een herpesbesmetting hebt opgelopen? Vermeld dit dan altijd aan je verloskundige of gynaecoloog. Helaas weet je niet altijd of je besmet bent. Signalen waarop je kan letten:

  • Er is sprake van blaasjes bij je geslachtsdelen;
  • Je hebt pijn bij het plassen;
  • Last van waterige afscheiding;
  • De lymfeklieren in je liezen kunnen opgezet zijn.

Overigens kan besmetting op sommige momenten ook voordelen hebben. Wanneer je al voordat je zwanger was besmet bent met het herpesvirus, worden er tijdens de zwangerschap antistoffen aangemaakt. Deze stoffen krijgt je baby ook mee en vormen een extra bescherming voor je kindje. De kans op het krijgen van een koortslip wordt hierdoor wat kleiner.

Zo voorkom je besmetting

Heb je toch een koortslip, terwijl je net papa of mama bent geworden? Je kleintje heeft verzorging nodig, dus het wordt dan natuurlijk wel heel lastig om uit de buurt te blijven. Om besmetting te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Gebruik een crème of zalf tegen de koortslip. Vraag hiernaar bij drogist of apotheek;
  • Er zijn speciale koortslip pleisters te koop. Plak deze op, om de blaasjes mee af te dekken;
    Heb je een koortslip en moet je een pasgeborene verzorgen? Overweeg dan om een mondkapje om te doen. Zo verklein je de kans op besmetting;
  • Door het herpesvirus kunnen ook blaasjes ontstaan op en rond je tepels. Geef je borstvoeding, maar ontdek je blaasjes? Dan is het belangrijk om tijdelijk te stoppen. Overleg met je huisarts over verdere stappen. Natuurlijk wil je liever niet dat de productie van melk hierdoor komt stil te liggen. Om dat te voorkomen kun je tijdelijk gaan kolven. De gekolfde melk kun je helaas niet gebruiken vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Er zit dus niets anders op dan deze weg te gooien;
  • Eigenlijk een open deur, want hygiëne is altijd belangrijk, maar: was je handen regelmatig. Was ook spullen die je aanraakt en die je baby in de mond kan stoppen, zoals (flessen)speentjes;
  • Probeer je weerstand op peil te houden. Dat kan best lastig zijn, vooral direct na een pittige bevalling. Neem extra vitaminen en probeer voldoende te bewegen. Er zijn vitaminepillen speciaal voor vrouwen die net zijn bevallen. Hoewel het belangrijk is om daarnaast vooral gezond te blijven eten, kunnen die vitaminepillen net een extra steuntje in de rug geven. Hoe sterker de weerstand, hoe kleiner de kans op een koortslip!
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
De gevaren van een koortslip voor je baby
Sluiten