Petra
Petra Gezondheid baby 19 Sep 2016

Gevaarlijk rotavirus [wel of niet in vaccinatieprogramma?]

Al jaren is er tussen artsen een discussie of vaccinatie tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. In 2010 heeft hier het laatste grote overleg over plaatsgevonden in de Gezondheidsraad. Opvallend is dat een meerderheid van de artsen daar toen de vaccinatie aanraadde. Een minderheid gaf echter aan dit niet te willen, omdat volgens die groep het virus niet zeer levensbedreigend zou zijn. Afgelopen week zocht echter een emeritus hoogleraar kindergeneeskunde in de publiciteit. Volgens Ronald de Groot is het hoog tijd dat alle baby’s ingeënt gaan worden tegen het rotavirus.

Schokkende cijfers slachtoffers rotavirus

Het rotavirus vormt vooral een bedreiging voor jonge kinderen en voor ouderen. Jaarlijks worden er bijna 5000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis door deze ziekte. Het rotavirus veroorzaakt diarree, koorts en misselijkheid (soms met overgeven), waardoor de kans op uitdroging groot is. Hierdoor sterven jaarlijks gemiddeld 6 of 7 kinderen. Begrijpelijk dus dat er stemmen op gaan om kinderen hiertegen in te enten. In landen rondom Nederland wordt dit vaak al gedaan, waardoor daar het aantal sterfgevallen door dit virus sterk is afgenomen de laatste jaren. Overigens worden ook kinderen in veel Afrikaanse en Aziatische landen ingeënt tegen deze ziekte. De Wereldgezondheidsraad heeft jaren geleden namelijk al geadviseerd om alle jonge kinderen deze vaccinatie te geven.

Redenen om niet te vaccineren

Helaas komt er uit het buitenland niet alleen goed nieuws over de vaccinatie. In Frankrijk zijn er onlangs een aantal baby’s erg ziek werden, nadat zij een rota-vaccinatie hadden gekregen. Er wordt momenteel nog onderzocht of dit daadwerkelijk met elkaar samenhangt, maar natuurlijk gaan op zo’n moment alle alarmbellen af. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de Gezondheidsraad daarom gevraagd eerst nog eens gedegen onderzoek te doen naar de risico’s van vaccinatie. Daarnaast wijst het RIVM er op dat bijna ieder kind onder de vijf jaar wel eens ziek wordt door dit virus en daarvan gewoon weer hersteld. Het virus is meestal alleen gevaarlijk bij kinderen met een zwakke gezondheid.

baby vaccinatie rotavirus

Wil je je kind laten inenten tegen het rotavirus?

Het onderzoek van de Gezondheidsraad zal minstens een jaar in beslag gaan nemen. Aan de hand van het rapport zal vervolgens besloten moeten worden of de vaccinatie in het vaccinatieprogramma komt te zitten. Het zal dus nog wel even duren voordat dit besluit genomen zal worden. Er zijn inmiddels al wel een aantal ziekenhuizen waar jonge, zwakke pasgeboren standaard de vaccinatie krijgen toegediend. Dit gebeurt in de vorm van twee vloeistoffen, die enkele weken na elkaar door het kindje gedronken moeten worden. Om effectief te zijn moet dit gebeuren voordat het kindje 24 weken oud is. Maak je je zorgen en wil je dat jouw kindje ook gevaccineerd wordt? Overleg met je huisarts. Vaccinatie is mogelijk, maar wordt (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten (zo’n 140 euro) komen dan dus voor eigen rekening.

Reageer op artikel:
Gevaarlijk rotavirus [wel of niet in vaccinatieprogramma?]
Sluiten