Geertjes’s columns – Bang in bad? Elmo schiet te hulp!

Noa en Yara zitten aan tafel te tekenen. Plots horen ze boven de kraan. “Ik ga niet in bad!” zegt Noa meteen. “Ikke wel! Ikke wel!” juicht Yara en ze springt al van haar stoel. Noa begint te huilen. Ze loopt van tafel en kruipt angstig achter het gordijn. Een steeds weer terugkerende situatie… 

Sinds Noa in het ziekenhuis heeft gelegen is ze zo bang om in bad te gaan. We hebben van alles geprobeerd. Maar helaas… de trukendoos was bijna leeg en Noa nog steeds panisch. “Trauma’s worden op den duur vergeten” probeerde de kinderarts ons gerust te stellen…

Het bad was inmiddels vol en Noa zat nog steeds verstopt achter het gordijn te huilen en krijssen. Elke keer probeer ik het vol goede moed, maar vandaag kon ik het niet opbrengen. Ze was 2 dagen ervoor ook al geweest. Een keertje overslaan zou toch niet zo erg zijn?

Dacht ik…Ik ging bij haar zitten en zei:”weet je wat, vandaag hoef jij niet in bad,
dan gaat Yara wel en kom jij er op een krukje bij zitten. Ineens was ze stil en keek me aan. “Yara wel in bad, Noa niet in bad?” vroeg ze nog even voor alle zekerheid.

Ik knikte bevestigend. “Oké! Kom Yara!”riep ze opgelucht en hand in hand liepen ze naar boven. Yara zat al snel in bad en pakte haar sesamstraat vriendjes erbij. “mama verhaaltje vertellen?” vroeg ze. “Ja! Ja!”riep Noa. Ze zat veilig in een hoekje van de badkamer, maar voor het verhaal kwam ze dichterbij zitten. “Niet spetteren hoor Yara!”

Oké, daar gaat ie dan… Bert, Ernie, Pino en Elmo gingen zwemmen. Ze sprongen een voor een in het water. Behalve Ernie, die stond aan de kant te bibberen: “ikkk durfff nietttt”. “Gewoon springen!”riep Bert. Elmo had met hem te doen. Bang zijn is niet leuk wist hij. “Zal ik je helpen?” vroeg hij. Ernie pakte zijn hand en plons! Hij sprong in het water.

Noa en Yara beginnen te klappen en juichen. Wat dapper van Ernie!

Ineens zie ik dat Noa haar kousen uit heeft getrokken en bij het bad is gaan staan. “Ik ben ook bang, Elmo mij ook helpen?” Natuurlijk wilde Elmo dat! Noa trok haar kleren uit. “En nou?“ vroeg ze voorzichtig… Ik tilde Elmo op van de rand en hij zei tegen Noa: ”hou mij maar vast dan kan je zo het water in stappen. Er gebeurd niks want Elmo is bij jou” Noa pakte Elmo stevig vast…zuchtte een keer en …stapte voorzichtig in het water! Yara en ik juichen en klappen. “Het lukte!”riep Noa blij en ze ging voorzichtig zitten.
Ik was zo trots op haar!! Met tranen in mijn ogen keek ik toe hoe de meiden samen zaten te spelen in het water. Elmo die Noa over haar angst heen hielp. De oplossing lag weer eens dichterbij dan ik hem had gezocht… 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.