Petra
Petra Blog 28 Aug 2012

Geen carrière meer?

Vrouwen die kinderen krijgen, hebben minder uitdagend werk na hun zwangerschap. Dit blijkt uit een Belgisch onderzoek aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) onder ruim 800 vrouwen, die zes jaar lang werden gevolgd.

Je hoort vaak dat vrouwen om hun werk en gezinsleven te combineren parttime gaan werken. Vooral vrouwen met een weinig motiverende baan blijken te kiezen voor een deeltijd- baan, wanneer ze een kind hebben gekregen. Maar ook vrouwen met een pittige functie zien hun werk minder uitdagend worden.

Echter nu blijkt ook dat vrouwen niet zomaar kiezen voor een deeltijdbaan. De werkomstandigheden verslechteren namelijk als ze kinderen krijgen. Juist dit maakt voor sommigen de combinatie van gezin en een fulltime job lastiger.

Volgens onderzoekster Ilse Laurijssen krijgen vrouwen met de geboorte van hun kind meer stress tijdens de werkuren, juist door een andere invulling van hun functie. ‘Die verslechterde werksituatie maakt het voor hen nog moeilijker om hun gezin met werk te combineren,’ zegt Laurijssen. ‘Wie al voor het kind een belastende baan heeft, gaat dan op de rem staan. Die vrouwen, ongeveer 25 % van de werkende vrouwen, stappen dan over naar een deeltijdbaan.’

Hoe zit dat bij jou? Werk jij nog en zo ja hoeveel?

Reageer op artikel:
Geen carrière meer?
Sluiten