Petra
Petra Bevalling 23 Apr 2019

Geboorteplan [inhoud en voorbeelden]

Een bevalling is een spannende gebeurtenis. Eerst is er al de onzekerheid van het moment waarop het gaat gebeuren. Daarna is het de vraag hoe lang de bevalling gaat duren. En terwijl je zelf druk bent met het wegpuffen van weeën, kunnen er opeens vragen voorbij komen waar je geen antwoord op hebt. Wanneer wil je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? En wil je wel of geen pijnbestrijdende middelen? Schrijf dergelijke dingen van tevoren op in een geboorteplan: een handige handvat tijdens de bevalling!

Wat is een geboorteplan?

Eigenlijk is het geboorteplan een soort draaiboek voor de bevalling. In het plan kun je alle belangrijke zaken die voorbij kunnen komen vast noteren en daarbij opschrijven hoe je wilt dat de zaken afgehandeld worden. Het plan kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Sommige aanstaande moeders noteren hele verhalen, terwijl andere juist liever werken met tekeningen of schema’s.

Wanneer is het handig?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om een geboorteplan op te stellen. Het kan niet alleen handig zijn tijdens, maar ook in de periode voorafgaand aan de bevalling.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het opstellen van zo’n plan laat je alvast stil staan bij wat komen gaat. Er zijn misschien zaken waar je liever niet nog niet aan denkt, maar die wel kunnen gebeuren. Je kunt nu bijvoorbeeld heel stoer denken dat je zonder pijnbestrijding gaat bevallen, maar wat als je het halverwege de bevalling niet meer aankunt? Dan is het handig om te weten welke middelen er zijn om de pijn wat te verminderen.

Rust in de tent

Je kunt heel erg opzien tegen de bevalling. Misschien is het je eerste, of verliep de bevalling een vorige keer niet lekker. Het opstellen van een geboorteplan kan een geruststellende werking hebben, omdat je merkt over hoeveel dingen je controle hebt. Zo ga je met meer zelfvertrouwen de bevalling tegemoet.

Duidelijkheid tijdens de bevalling

Het geboorteplan is voor je verloskundige of gynaecoloog ook een handig hulpmiddel. Daarom is het handig om het plan voor de bevalling samen door te nemen. Misschien wil je bijvoorbeeld het liefst zo natuurlijk mogelijk bevallen, met zo min mogelijk hulp. Wanneer je verloskundige dat weet, kan ze een beetje op de achtergrond blijven om jou en eventueel je partner samen door de bevalling heen te laten gaan.

Hoe ziet een geboorteplan eruit?

Er zijn geen ‘goede’ of ‘foute’ geboorteplannen. Dit plan is speciaal voor jou en wordt door jouzelf geschreven. Schrijf dus op wat jij zelf belangrijk vindt. Het kan wel lastig zijn om van tevoren te bedenken waar je tijdens een bevalling allemaal tegenaan kan lopen. Daarom kan het handig zijn om voorbeelden van het geboorteplan te bekijken. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest, waar veel (vaak Engelstalige) voorbeelden te zien zijn. Je kunt ze grofweg in twee soorten verdelen: plannen met voornamelijk tekst en plannen met voornamelijk afbeeldingen of pictogrammen. Hoe jouw geboorteplan eruit gaat zien hangt vooral af van jouw eigen voorkeuren. Ben je meer van de tekst of juist meer van beelden? Op basis daarvan kun je je eigen plan in elkaar zetten. Daarbij zijn een aantal onderwerpen die in (bijna) ieder plan aan bod komen.

Voorbeeld versie met veel tekst (bron: jannyorganically.com)

geboorteplan met tekst

Voorbeeld geboorteplan met afbeeldingen (bron: mamanaturelli.be)

geboorteplan met iconen

 

Medische bijzonderheden

Er zijn zaken die al voor de bevalling door je verloskundige ter sprake gebracht zullen worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je last hebt van allergieën, maar ook of je bepaalde culturele gebruiken kent die ook tijdens de bevalling een rol kunnen spelen. Dergelijke gegevens kun je ook in je geboorteplan vermelden.

Aanwezig bij de bevalling

Wie wil jij bij de bevalling? En, misschien nog wel belangrijker, wie wil je zeker niet bij de bevalling? Het is handig om dit in het geboorteplan vast te leggen. Wil je bijvoorbeeld niet dat je schoonmoeder aanwezig is bij de bevalling? Leg dit vast. Wanneer jij druk bent met het opvangen van de weeën en je schoonmoeder toch komt binnenwandelen, weten de andere aanwezigen dat ze haar met zachte drang weer buiten moeten zetten.

Pijnbestrijding

Ook dit zal al voordat je gaat bevallen ter sprake komen, maar het is goed om dit ook in je geboorteplan te vermelden: wel of geen pijnbestrijding. En als je wel pijnbestrijding wilt, welke soort wil je dan? Het is handig als de gynaecoloog van tevoren weet dat je een ruggenprik wilt. Zo’n prik kan namelijk niet meer gezet worden wanneer de bevalling al te ver gevorderd is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby bij moeder

Plek om te bevallen

Heb je nagedacht over de plek waar je wilt bevallen? Wil je graag in bad bevallen, of gewoon op bed? En wil je de kamer schemerdonker hebben, of houd je juist van licht? Dit kun je allemaal al vastleggen in je geboorteplan.

Inleiden of niet?

Stel dat je kindje lang op zich laat wachten. Wil je dan worden ingeleid of liever zo lang mogelijk afwachten? Het is goed om hier van tevoren over na te denken en eventueel vast te leggen in het geboorteplan.

Afwijken mag altijd!

Misschien vind je het lastig om op te schrijven hoe je je bevalling voor je ziet. Begrijpelijk, want zeker bij een eerste zwangerschap is het bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe de bevalling zal zijn. Om die reden kan je besluiten om geen geboorteplan te maken. Aan de ene kant is dat natuurlijk geen probleem. Veel van de zaken die in een geboorteplan ter sprake komen, heb je al besproken met de verloskundige of gynaecoloog. Aan de andere kant is het jammer. Zo’n geboorteplan kan er namelijk voor zorgen dat je relaxter de bevalling ingaat en dat je tijdens de bevalling niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Daarbij komt ook nog dat een geboorteplan een handleiding is waar je altijd van af mag wijken. Dacht je dat je in het schemerdonker wilde bevallen, maar blijkt tijdens de bevalling dat je veel liever het grote licht aan hebt? Doe dan lekker het grote licht aan! Het geboorteplan is een handig hulpmiddel, maar afwijken mag altijd.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Geboorteplan [inhoud en voorbeelden]
Sluiten