Foliumzuur

vitamines
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een vitamine die je terug vindt in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten. Wil je zwanger worden, dan is een dagelijkse dosis van 400 microgram aan foliumzuur sterk aanbevolen. Om zeker te zijn dat je elke dag je 400 microgram binnenkrijgt, kan je je eventuele folium tekort aanvullen met foliumzuurtabletten. Deze tabletten kan je zonder voorschrift bij je apotheker verkrijgen.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap vormt zich bij de embryo de aanleg van het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Indien deze ontwikkeling niet optimaal verloopt, loopt de baby kans op neurale buisdefecten. Een van deze afwijkingen is ‘spina bifida’ ofwel ‘open rug’. Een kind met deze afwijking is in de meeste gevallen lichamelijk gehandicapt en kan ook een verstandelijke achterstand hebben. Nog een gevolg van een slecht ontwikkeld centraal zenuwstelsel is dat het kind zonder bepaalde delen van de hersenen wordt geboren (anencefalie). In dit geval is het kind niet levensvatbaar en zal vrijwel direct na de geboorte overlijden. Gelukkig is de kans op dergelijke afwijkingen gering. In België en Nederland wordt ongeveer 1 op 700 kinderen ermee geboren. Toch is dit percentage nog veel te hoog, als je bedenkt dat extra foliumzuur slikken de kans op een dergelijke afwijking drastisch kan beperken. Waarom foliumzuur innemen?

Is foliumzuur goed voor alle zwangere vrouwen?
Foliumzuur is aangewezen voor alle vrouwen die zwanger willen worden of die net in verwachting zijn. Ook als zij al één of meer gezonde kinderen hebben. Van foliumzuur zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend: niet voor de aanstaande moeder en ook niet voor de baby. Moeders die reeds een kind hebben met een neurale buisdefect lopen meer risico dat hun volgend kind dezelfde afwijking heeft. Een hogere dosering (meer dan 400 microgram/dag) is dan meestal aangewezen. In dit geval zal de arts de aangepaste hoeveelheid tabletten voorschrijven.

Wanneer beginnen met foliumzuur?
Het is voor alle duidelijkheid belangrijk dat je foliumzuur begint in te nemen alvorens je zwanger wordt. Gebruik je nog voorbehoedsmiddelen terwijl je binnenkort zwanger wil worden, dan kan je toch al met de inname van foliumzuur beginnen. Idealiter begin je minstens 4 weken voor de bevruchting te slikken. Zo zorg je ervoor dat er voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig is op het belangrijskte moment voor de ontwikkeling van het vruchtje (namelijk de eerste 4 weken na de bevruchting). Ook als het je niet meteen lukt om zwanger te worden, blijf je best foliumzuur gebruiken. Blijk je echter onverwacht net zwanger te zijn, dan is het zeker nog aangewezen om met foliumzuur te starten. 

Wanneer stoppen met foliumzuur?
Om deze afwijkingen van het centrale zenuwstelsel te helpen voorkomen, heeft extra foliumzuur slikken zin tot 8 weken na de bevruchting. Bij een cyclus van 28 dagen is dat 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

1 REACTIE

  1. Folium is door de cardiolooog aan mij voorgeschreven samen
    met de plaspillen; spironolacton en bumetanide.
    Op de site wordt alleen maar geschreven over zwangeren
    Ik ben 70, dus ik begrijp niet waarom ik ze moet gebruiken?

Reageer op dit bericht!