Foliumzuur veroorzaker obesitas? [Controversieel nieuws]

foliumzuur zwanger obesitas
Foliumzuur is een essentiële voedingsstof voor iedereen, maar vooral voor vrouwen die zwanger willen worden is deze stof onmisbaar. Het advies van de Gezondheidsraad is om vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden dagelijks 400 mg extra foliumzuur te slikken en dit te blijven doen tot 8 weken zwangerschap. De voedingsstof verlaagt het risico op bijvoorbeeld een open ruggetje of hazenlip.

Nieuw onderzoek: nadelen aan foliumzuur?

Tot nu toe waren alleen de positieve effecten van het slikken van foliumzuur bekend. Uit Belgisch onderzoek blijkt nu echter dat het slikken van te veel foliumzuur kan zorgen voor obesitas bij het kindje. Voor het onderzoek werden 150 zwangere vrouwen gevolgd tot een jaar na hun bevalling. Ook werd er bij al deze vrouwen DNA afgenomen, om de genen die te maken kunnen hebben met obesitas onder de loep te kunnen nemen.

zwanger foliumzuur obesitas

Advies uit onderzoek: maximaal 6 maanden foliumzuur

Volgens de onderzoekers blijkt uit de resultaten dat de kans op obesitas bij het kind groter is wanneer de moeder meer dan 6 maanden foliumzuur slikte tijdens de zwangerschap. Er zijn echter veel vrouwen die langer dan die 6 maanden extra foliumzuur slikken. Dit komt onder andere doordat niet iedere vrouw even snel zwanger raakt. Daarnaast zit er ook extra foliumzuur in zwangerschapssupplementen die veel vrouwen gedurende de hele zwangerschap slikken. Zo krijg je als zwangere ongemerkt veel meer foliumzuur binnen dan eigenlijk nodig zou zijn.

Reactie Gezondheidsraad: geen aanpassing advies

De Gezondheidsraad ziet vooralsnog geen reden om het huidige advies wat betreft foliumzuur aan te passen. Volgens de raad is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Er is eerst meer onderzoek nodig. Overigens zijn de Belgische onderzoekers het eens met dit standpunt. Ook zij vinden dat er eerst meer onderzoek nodig is. Hun eigen onderzoek krijgt in ieder geval een vervolg. De kinderen van de zwangere vrouwen uit het eerste onderzoek, zullen de komende jaren gevolgd worden. Zo hopen de onderzoekers nog meer duidelijkheid te krijgen over een eventuele link tussen obesitas en het slikken van extra foliumzuur.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.