Fidget toys: zo krijgt je kindje betere coördinatie

Fidget toys zijn bekende kleine speeltjes die eenvoudige bewegingen vereisen. De stressbal is een van de oudste fidget toys, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer. Veel mensen denken dat fidget toys typisch iets zijn voor kinderen vanaf een jaar of 8. Maar niets is minder waar: fidget toys kunnen heel leuk en zelfs nuttig zijn voor jonge kinderen vanaf 2 jaar!

De verschillende fidget toys

Fidget toys zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige toys zijn inderdaad alleen geschikt voor grote kinderen en volwassenen. Wil je fidget toys kopen, dan is het goed daarop te letten. De fidget spinner bijvoorbeeld, die je alleen kunt gebruiken als je handen groot genoeg zijn. Maar andere fidget toys zijn ook geschikt voor jongere kinderen. Pop-it fidget toys en fidget cubes bijvoorbeeld. Bij een pop-it fidget heb je een plastic vorm waarin kleine ‘bubbels’ zitten. Deze kun je indrukken waarbij ze een “plop” geluidje maken. Fidget cubes zijn kleine kubussen die voorzien zijn van hendeltjes, drukknopjes, schuifknopjes enzovoorts.

Het nut van fidget toys voor jonge kinderen

Fidget toys zo krijgt je kindje betere coördinatie

Eigenlijk is het meeste baby speelgoed ‘fidget’. Het is bedoelt om de interesse van de baby te wekken dankzij een leuke kleur, vorm of textuur. Peuters en kleuters raken steeds minder geïnteresseerd in babyspeelgoed. Toch is het goed voor hen om regelmatig op deze manier al voelend te spelen. Fidget toys kunnen daarbij helpen. Een fidget cube is bijvoorbeeld heel goed om de fijne motoriek mee te oefenen. Ook kleine kinderen vinden het vaak verrassend leuk om gedachteloos palletjes om te zetten en knopjes in te drukken. Pop-it fidget toys zijn niet alleen goed voor de coördinatie, maar ook voor de spierontwikkeling in de handen. Je kind heeft in het begin best wat kracht nodig om het speeltje te laten “ploppen”.

Fidget behendigheidsspelletjes

Er zijn ook bekende fidget behendigheidsspelletjes. Een spelletje dat al heel wat decennia bestaat is er een die nog steeds voorkomt op het deksel van veel bellenblazen. Daarbij moet je een klein balletje door een doolhof zien te krijgen. Er zijn ook andere fidget spelletjes die bestaan uit blokjes of spelletjes met een balletje. Deze spelletjes stimuleren de behendigheid van je kind. Ook deze spelletjes zijn vaak al vanaf heel jonge leeftijd te spelen. Meestal zijn de spelletjes niet echt te winnen, maar zijn ze wel leuk omdat ze zo simpel zijn.

Fidget toys worden vaak gezien als zinloze, gekke speeltjes. Toch valt dat allemaal best mee. Verschillende fidget toys zijn zelfs heel nuttig! Ze kunnen je helpen tegen stress en voor kleine kinderen kunnen ze helpen bij het stimuleren van de ontwikkeling. Elektronisch speelgoed is leuk, maar heeft echt niet de voordelen van simpele fidget toys. Welke fidget toy zou geschikt zijn voor jouw kind?

Reageer op artikel:
Fidget toys: zo krijgt je kindje betere coördinatie
Sluiten