Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Explosieve toename kraamkamers

Doordat steeds meer vrouwen in het ziekenhuis willen bevallen is een ware bouwexplosie aan kraamkamers ontstaan. Dat blijkt uit een steekproef van De Telegraaf. Alleen al in de regio Leiden stijgt het aantal ziekenhuisbevallingen de komende twee van 3000 naar 3600. De stijging doet zich ook in andere regio’s voor.

Bij het LUMC in Leiden wordt een extra verloskamer ingericht en extra personeel ingezet. Komend jaar komt er nog een kamer bij en het uiteindelijke doel is een groot verloskundig centrum. In het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is het ook drukker en worden vijftien nieuwe, luxe kraamsuites gebouwd. Naast het ziekenhuis werd in juni al een geboortehuis met drie kraamkamers geopend.

Babysterfte
Volgens hoogleraar verloskunde Jan van Lith van het LUMC komt de afkeer van thuisbevallen onder meer door de berichtgeving in de media over hoge babysterfte in Nederland. Hoewel onderzoeken de cijfers nog moeten bevestigen nemen vrouwen volgens hem het zekere voor het onzekere. Ook de toegenomen vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen speelt mee.

Tien jaar geleden werd nog slechts 37 procent van de kinderen in het ziekenhuis geboren. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat vorig jaar drie kwart van de 184 duizend bevallingen in het ziekenhuis plaatsvond.

Reageer op artikel:
Explosieve toename kraamkamers
Sluiten