Ervaringen met johannesbroodpitmeel [bij krampen en spugen]

johannesbroodpitmeel spugen krampen
Johannesbroodpitmeel bestaat uit gemalen zaden van de johannesbroodboom. Het is wit of wat gelig van kleur en wordt vaak gebruikt voor het verdikken van moedermelk of flesvoeding. Omdat dit meel geen lactose, gluten of koemelk bevat, is het zelfs geschikt voor kindjes die last hebben van allergieën.

Johannesbroodpitmeel bij spugen

Door johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding, wordt het wat dikker. Daardoor komt het na de voeding minder snel weer omhoog. Om die reden wordt dit meel vaak geadviseerd bij kindjes met refluxklachten. Bij reflux komt de voeding vanuit de maag weer omhoog, waardoor de kans op spugen groot is. Dit risico wordt dus verminderd door het toevoegen van wat verdikkingsmiddel. Zo heeft de maag meer tijd om de voeding te verwerken en zal je kindje minder last hebben van de spijsvertering.

Johannesbroodpitmeel bij krampen

Sommige baby’s die erg veel last hebben van krampjes, kunnen ook baat hebben bij het toevoegen van johannesbroodpitmeel aan de voeding. Doordat de voeding wat verdikt wordt, heeft het spijsverteringsstelsel meer tijd om de voeding te verwerken. Baby’s houden hier ook langer een vol gevoel van, waardoor het ook makkelijker wordt om langer door te slapen. Niet iedere baby reageert overigens even goed op toevoeging van dit meel. Sommige krijgen juist nog meer last van krampjes. Het meel verdikt namelijk nog verder in de darmen, waardoor in sommige gevallen verstopping optreedt.

johannesbroodpitmeel ervaringen

Andere bijwerkingen van johannesbroodpitmeel

Naast verstopping kan dit meel ook diarree veroorzaken. De darmen van de baby zijn namelijk vaak nog niets anders gewend dan moedermelk of flesvoeding. Hierdoor kan het meel een laxerende werking blijken te hebben. Het is daarom aan te raden om voorzichtig te beginnen met toevoegingen. Wanneer je kindje er niet goed reageert kun je het beste zo snel mogelijk weer stoppen. Reageert je kindje niet goed op johannesbroodpitmeel? Probeer dan eens rijstebloem. Ook rijstebloem bevat geen allergenen en kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel. Overigens verdunt rijstebloem in de maag weer, waardoor het tegen spugen meestal minder effectief is dan johannesbroodpitmeel. Omdat het calorieën bevat is het rijstebloem wel handig om je kindje wat langer door te laten slapen. Houd er dan wel rekening mee dat het aantal calorieën door het toevoegen van rijstebloem toeneemt. Niet ieder kindje is daar bij gebaat als het gaat om het gewicht!

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Je kunt johannesbroodpitmeel toevoegen aan de flesvoeding, door er simpelweg een paar schepjes van het meel in te doen en te schudden. Bij borstvoeding kun je ervoor kiezen om de voeding af te kolven en daarna te geven in een fles met wat meel. Sommige moeders kiezen ervoor om voor de voeding een paar lepeltjes meel te geven, daarna de borst te geven en na de voeding nogmaals een paar lepeltjes meel in het mondje te doen. Dit is echter niet altijd even effectief, omdat het de vraag is of je kindje het meel dan zelf naar binnen kan werken.

Eigen ervaringen met johannesbroodpitmeel

Zelf heb ik een van mijn kinderen vanaf een maand of 3 af en toe een fles met moedermelk en johannesbroodpitmeel gegeven. Doordat mijn zoontje erg snel dronk, had hij na de voeding vaak last van voeding die terug kwam. Door de voeding af te kolven en daarna aan te bieden in een fles met wat meel, werd hij gedwongen om wat rustiger te drinken. Vooral ’s avonds bleek dit erg effectief.

Wat zijn jouw ervaringen met johannesbroodpitmeel?

Heb jij ervaringen met johannesbroodpitmeel en/of rijstebloem? We horen graag of en hoe het voor jouw kindje effectief is geweest. Laat hieronder een reactie achter zodat ook andere ouders hiervan kunnen profiteren!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.