EHBO bij kleintjes

Veruit de meeste ongelukjes gebeuren in en om het huis, een onoplettend moment en je kleine heeft een vinger tussen de deur of valt van de bank af. Deze kleine en grote ongelukjes vragen om kordaat handelen maar wat moet je nu precies doen bij welk ongeluk.

Bij het verlenen van eerste hulp moet je altijd aan de volgende 5 punten denken:

  • Let op gevaar, zowel voor jezelf als voor het kind. Zorg ervoor dat er niet meer ongelukken gebeuren. Trek bij bloederige karweitjes wegwerphandschoenen aan om jezelf tegen infecties te beschermen (b.v. AIDS, Hepatitis).
  • Ga na wat er is gebeurd en wat het kind mankeert. Vraag aan het kind of de omstanders wat er is gebeurd. Vraag het kind waar het pijn heeft of wijs het aan. Vraag het kind het getroffen lichaamsdeel te bewegen.
  • Stel het kind gerust en blijf zelf rustig, ook als de verwonding ernstig lijkt. Probeer het kind te kalmeren, dan kun je ook makkelijker het kind behandelen.
  • Zorg voor deskundige hulp; laat iemand zo snel mogelijk een arts of ambulance bellen. Laat het doorgeven wat er is gebeurd, hoeveel slachtoffers er zijn, wat ze mankeren en waar de hulpverleners naar toe moeten.
  • Help het kind op de plaats waar hij ligt of zit. Til een gevallen peuter nooit op, maar laat hem zelf aangeven wanneer hij op wil staan. Verplaats het kind alleen als dit met het oog op zijn veiligheid noodzakelijk is (b.v. bij brand).

Waar kan ik een cursus Kinder-EHBO volgen?
Je kunt nagaan bij het thuiszorgcentrum of de consultatiebureau’s waar er bij jou in de buurt een cursus wordt georganiseerd. Zij zijn er goed van op de hoogte waar er in jouw woonplaats dergelijke cursussen gegeven worden. Deze cursussen behandelen alleen EHBO bij kinderen en je kunt de leerstof niet toepassen op volwassenen. De cursussen worden niet door Het Oranje Kruis erkend, want het zijn geen door Het Oranje Kruis gecertificeerde opleidingen. Als je een cursus EHBO volgt bij een van de plaatselijke EHBO verenigingen (in elke plaats zit er wel een) wordt er ook aandacht aan EHBO bij jonge kinderen besteed. Je volgt dan wel een door Het Oranje Kruis erkende opleiding. Mocht er iets gebeuren met iemand in jouw omgeving, dan kunt je EHBO bij iedereen – van jong tot oud – op adequate wijze toepassen.

*Deze special is samengesteld uit diverse informatiebronnen. De redaktie houd zich niet aansprakelijk voor onvolkomenheden of foutieve informatie, raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts of alarmeer 112.
 

Reageer op artikel:
EHBO bij kleintjes
Sluiten