Eerste weken als papa

Nu je papa bent, staat je hele leven op zijn kop. Je bent in de zevende hemel want je bent de trotse vader van een heel mooi klein wezentje, maar dat wezentje is ook heel afhankelijk. Hoe ga jij daar mee om? Je hebt samen met je vrouw een kindje gekregen, dit betekent dat je samen voor de baby gaat zorgen. Dit kan in het begin eng zijn en even wennen. Kindje op Komst geeft jouw een aantal beginnerstips. Vergeet niet dat de kraamhulp je ook erg goed kan helpen.

De baby vasthouden:
Al heb je misschien nog niet zo vaak een baby vastgehouden. Er is één ding wat je vooral moet onthouden en dat is ondersteun het hoofdje. Het lichaampje van je baby is behoorlijk flexibel en kan best wat hebben. Het hoofdje daarentegen moet echt ondersteund worden. De nekspieren van de baby zijn nog niet genoeg ontwikkeld om zijn eigen hoofdje omhoog te houden. Let daarom goed op. Verder zal je vanzelf voelen of je baby lekker ligt bij je. Zo niet dan geeft hij dat wel aan. Vertrouw op jezelf.

De baby verschonen:
Dit is geen leuke klus. En je hebt vast altijd gezegd: ‘dit doe ik niet’. Helaas nu ben je zelf vader en zul je wel moeten. In het begin is het even oefenen, maar je zal zien dat je er handig in wordt. Verschoon de baby altijd zo snel mogelijk als je merkt dat hij iets heeft gedaan. Dit is fijn voor de baby. Hij krijgt dan geen rode billetjes en zo voorkom je dar de poep zich verspreidt over de luier of erger nog het ruggetje.
Paar belangrijke tips bij het verschonen: trek het broekje en de sokken helemaal uit. Dit is een stuk makkelijker. Houd de beentjes goed omhoog, want baby’s trappelen vaak en voor je het weet komen ze met hun voetjes in de poep terecht. Voor vaders met een jongetje. Leg een doekje om hun piemeltje, ze kunnen anders namelijk gaan plassen en dat wil je niet over je heen krijgen.

De baby de fles geven:
Baby’s krijgen veel de fles. Of ze nu borstvoeding krijgen of flesvoeding: de hoeveelheden melk blijven gelijk. In het begin ieder etmaal zes flesjes, later wordt dat naar vijf en vier teruggebracht. Maar zeker de eerste zes maanden zul je vaak de baby voeden.
Leg je baby comfortabel bij je en vergeet vooral geen doekje erbij te houden. Baby’s drinken niet erg netjes en na afloop laten ze een boer. Een doekje is dus erg handig. Na het drinken houd je de baby rechtop tegen je schouder, waar een doekje overheen ligt zodat je baby kan boeren. Doe na afloop rustig met de baby anders komt de melk omhoog.

De baby in bad doen:
Baby’s gaan vaak een aantal keer per week in bad. Of onder de douche. Als je met de baby gaat douchen, houd dan vooral je baby goed vast. Zet de douche niet te hard en gebruik geen zeep, want dat is glibberig. Als je de baby in bad gaat doen, kan de kraamverzorgende je het beste in het begin even helpen. En dat zal ze ook doen. Wij geven je nog als tip mee: zorg ervoor dat het hoofdje boven water blijft. Houd een handdoek bij de hand, want eenmaal uit het heerlijk warme water is het zaak de baby heel snel af te drogen en warm aan te kleden. Tip: zet de verwarming in de winter vol aan in het kinderkamertje of de badkamer.
 

Reageer op artikel:
Eerste weken als papa
Sluiten