Eerste hulp bij borstvoeding

Borstvoeding is fantastisch… als het gaat zoals je zou willen. Helaas gaat het niet altijd vanzelf. Heel wat vrouwen ervaren opstartproblemen. Of ze hebben pijn, terwijl borstvoeding pijnloos zou moeten zijn. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om het prettiger te laten verlopen.

Goed aanhappen tegen de pijn

Vaak ontstaat pijnklachten doordat je baby niet goed ‘aanhapt’. Zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de tepelhof (het gebied rond je tepel) in de mond van je baby zit. De tepel zelf is richting de achterkant van het gehemelte van je baby. Hier is het gehemelte zacht en flexibel. Doet het voeden pijn? Check dan of je kindje de mond voldoende open heeft. Bij een wijd open mondje wordt de borst het meest effectief geleegd. Daarnaast zorgt het ervoor dat het voeden geen pijn doet. Wanneer je baby op de juiste manier drinkt, zal je zien dat het tongetje bij de onderlip ligt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby krijgt borstvoeding

Zorg voor de juiste houding

Het is belangrijk om eerst een houding te vinden waarin jijzelf het comfortabel een hele tijd kan volhouden. Wanneer je verkrampt raakt, zal het voeden namelijk lastiger vol te houden zijn. Zit je goed? Leg dan je kindje goed aan. Goed aanleggen doe je door erop te letten dat je baby met zijn of haar buik plat tegen jouw buik ligt. Zo vormt het lijfje een mooie recht lijn met het hoofdje. Ondersteun daarbij het nekje, het rugje en de heupjes met je onderarm. Ondersteunen van het hoofdje is niet nodig, want je kindje moet voldoende ruimte hebben om goed aan te happen. Let er daarnaast op dat je tepel op neushoogte van je baby zit – en dus niet op mondhoogte. Tijdens het drinken houdt je baby het hoofdje namelijk iets achterover.

Rust is van groot belang

Sommige kindjes raken tijdens het drinken snel afgeleid, bijvoorbeeld door oudere broertjes of zusjes die vlakbij spelen. Onrust kan ervoor zorgen dat je kindje de tepel steeds loslaat en daarna weer aanhapt. De kans dat het aanhappen dan niet steeds even goed gaat, is natuurlijk groot. En dat vergroot weer de kans op pijnklachten. Is jouw baby snel afgeleid? Probeer de voedingsmomenten dan zo rustig mogelijk te houden.

Verzorg je borsten goed

Wanneer je borstvoeding geeft, leg je je kindje al snel zo’n 6 of 7 keer per dag aan. Tijdens regeldagen kan dit nog veel vaker zijn. Dit kan kloofjes veroorzaken, die veel pijn kunnen veroorzaken tijdens het voeden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je tepels goed te verzorgen. Een voedende tepelcrème van bijvoorbeeld Bepanthen of Medela kan helpen. Wanneer je de crème laat intrekken voordat je kleine gaat drinken, zal hij of zij daar geen last van hebben.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij borstvoeding
Sluiten