Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Eén glas alcohol per week kan baby schaden

Zwangere vrouwen die wel eens een glaasje lusten, verhogen het risico op vroeggeboorte van hun kind. Eén glas per week kan de gezondheid van de baby beïnvloeden, zo bleek uit een Iers onderzoek.

Vrouwen die dagelijks drinken tijdens hun zwangerschap, lopen drie keer meer risico op een te vroeg geboren baby. Bovendien hebben ze vijftig procent meer kans op een kind met een te laag gewicht of zelfs een baby die sterft kort na de geboorte. Dat bleek uit een onderzoek van wetenschappers verbonden aan het Trinity College of Dublin, waarvoor 60.000 vrouwen ondervraagd werden die zwanger waren tussen 2000 en 2007.

Vier op de vijf moeders zeiden tijdens hun zwangerschap alcohol gedronken te hebben. 71% dronk niet meer dan vijf eenheden per week, 10 procent tussen vijf en twintig eenheden per week en 0,2 procent dronk meer dan dat.

De alcohol komt via de placenta tot bij de foetus, die zo risico loopt op ‘Foetus Alcohol Syndroom’ (FAS), dat kan leiden tot misvormingen, groeiachterstand, leerachterstand en hyperactiviteit. Volgens de onderzoekers lopen ook vrouwen die erg weinig drinken tijdens de zwangerschap, risico op een foetus met FAS. Van de drie gevallen die zij onderzochten, bleek één vrouw in de categorie zware drinkers te zitten, een andere gebruikte matig alcohol en een derde nauwelijks.

De onderzoekers raden dan ook om helemaal niet te drinken tijdens de zwangerschap.

Reageer op artikel:
Eén glas alcohol per week kan baby schaden
Sluiten