Petra
Petra Opvoeding 13 Aug 2019

Een gelukkig kind grootbrengen [7 do’s en dont’s]

Van alle dingen die je je kind toewenst, zal gelukkig zijn vast één van de topscoorders zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gelukkig wordt? Je hebt niet alles in de hand, maar deze 7 do’s en dont’s kunnen helpen.

1. Geef je kind de leiding

Zorg dat je dagelijks even volledig en alleen aandacht hebt voor je kind. Dat betekent dat je dat op moment zorgt dat er geen afleiding is (leg je smartphone weg!), ga op de grond zitten, en geef je kleine de ruimte om de leiding te nemen tijdens dit speelmoment. Doe dus wat je kind wil en niet wat jij wil dat je kind wil. In de praktijk is dit voor veel ouders best lastig. Start daarom met een minuut of 5 per dag. Je zal zien dat dit zo goed bevalt dat je die tijd vanzelf langer maakt. Heb je meer kinderen? Zorg er dan voor dat alle kinderen dagelijks diezelfde hoeveelheid tijd krijgen. Hoe ze die tijd willen inrichten is volledig aan hen. Besluit je kind dan alsnog dat ook andere kinderen mee mogen spelen? Dan is dit natuurlijk prima!

2. Wees niet te beschermend

Nog zo’n moeilijke taak die bij het ouderschap hoort: je kind z’n eigen fouten laten maken – en daarvan leren. Om je kind te leren omgaan met lastige situaties, is het goed om ze te leren dat conflicten, gedoe, problemen en consequenties nu eenmaal bij het leven horen. Vergeet je zoon regelmatig z’n lunchtrommel als hij naar school gaat? Natuurlijk kun je ‘m die nog nabrengen, maar daar zal je kind weinig van leren. Laat hem zichzelf redden. Heeft je dochter een conflict met een docent? Dan kun je natuurlijk direct voor haar in de bres springen, maar beter is het dat je je kind eerst de ruimte geeft om het zelf op te lossen. Als je kinderen volwassen zijn zal jij er ook niet altijd meer zijn om ze te redden, dus geef ze nu de ruimte om te leren! Probeer de gulden middenweg te vinden tussen afstand bewaren en bijspringen als het echt niet lukt.

3. Geef voldoende complimenten

Stel dat je kind een geweldig cijfer haalt op een wiskundetoets. Zeg je dan: ‘Wat ben je toch slim, ik ben apetrots op je!’, of zeg je: ‘Ik ben blij dat je zo hard werkt! Hou dit vol!’ Die laatste reactie is volgens experts het beste voor het zelfvertrouwen en het gelukkig zijn van je kind. Je kunt namelijk beter complimenten geven voor acties dan voor resultaten. In het ergste geval maak je van je kind een perfectionist die zich continu onzeker voelt over het eigen kunnen. Ouders hebben tegenwoordig nog wel eens de neiging om te veel te complimenteren. Complimenteren is goed, maar kies je momenten zorgvuldig en complimenteer concrete acties en inspanningen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachende jongen met pet

4. Ga niet vergelijken

Te veel aandacht besteden aan verkeerd gedrag heeft vaak een averechts effect. Besteed dus aandacht aan gedrag dat je graag ziet, maar negeer gedrag waar je minder blij van wordt. Voor sommige kinderen is een negatieve reactie namelijk beter dan geen reactie. Dus complimenteer je dochter wanneer ze al haar speelgoed netjes opruimt, maar zeg niets als je ziet dat ze haar speelgoed niet wil delen met haar broertje. Dit zal je kind helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen en houd je kind gelukkig en gemotiveerd. Heb je meer kinderen? Voorkom dan ook dat je je kinderen met elkaar gaat vergelijken. Ieder kind is een individu, dus focus op individuele eigenschappen. Dus als je ene kind dagelijks z’n bed opmaakt en het andere kind doet dat nooit, vertel de eerste dan dat je het prettig vindt dat hij zo netjes is. Als het andere kind dan besluit om ook het bed op te maken, complimenteer dat dan ook met het netjes maken. Zeg geen dingen zoals: ‘Kijk eens hoe netjes je broer is. Jammer dat jij niet zo bent!’ Het ene kind is nu eenmaal anders van karakter dan het andere en daarvoor moet ruimte zijn.

5. Toon je dankbaarheid

Dankbaarheid en geluk horen bij elkaar. Dus zorg ervoor dat je dagelijks dankbaarheid laat zien. Leer je kinderen om dankbaar te zijn voor immateriële zaken, zoals kunnen slapen in een warm bed, of naar muziekles mogen gaan. Vind je kind het lastig om te benoemen waar hij of zij dankbaar voor is? Dan wil dat niet zeggen dat hij niet dankbaar is, maar dat hij wel wat oefening kan gebruiken. Vraag dan bijvoorbeeld ’s avonds tijdens het naar bed brengen om drie leuke dingen te benoemen die vandaag gebeurd zijn.

6. Verberg het negatieve niet

Positieve verhalen zijn goed, maar negatieve verhalen moeten ook verteld worden. Negatieve anekdotes ondersteunen het idee dat gezinnen bij elkaar blijven en elkaar steunen in goede en in slechte tijden. In ieder leven komt nu eenmaal tegenspoed voor, dus het is belangrijk dat je kinderen daarmee leren omgaan. Laat je kind zien dat ze onderdeel is van een gezin en een familie. Vertel verhalen over je familie, over jezelf, ooms of achternichten. Zo leert je kind zijn of haar achtergrond kennen. Dat is goed, want uit onderzoek blijkt dat gelukkig zijn sterk verband houdt met het hebben van goede sociale relaties.

7. Vergeet je eigen vrienden niet

Gelukkige kinderen hebben vrienden, dus help je kind bij het ontwikkelen van vriendschappen. Begin daarmee door je eigen vriendschappen niet te vergeten. Maak je je zorgen dat je egoïstisch bent wanneer je even ‘me’-time met vrienden inplant? Voel je niet schuldig! Tijd doorbrengen met je vrienden is namelijk een prima voorbeeld voor je kinderen, omdat vriendschappen onderhouden de waarde van sociale relaties laat zien. Daarnaast zijn we veel betere ouders wanneer we zelf gelukkig zijn! Dus plan een shopuitje, of een koffie date. Is het lastig om hiervoor tijd vrij te maken? Nodig een vriendin uit om met jou en je kind mee te gaan naar het park of naar een museum. Of ga met vrienden die ook kids hebben gezellig een dagje met z’n allen naar de dierentuin. Moedig je kind aan om ook vrienden te maken en plan speelafspraakjes in zodat hij lekker kan spelen.

Reageer op artikel:
Een gelukkig kind grootbrengen [7 do’s en dont’s]
Sluiten