Top-3 misverstanden over seks tijdens de zwangerschap

Je sex drive kan flink verminderen wanneer je continu ontzettend misselijk of moe bent door de zwangerschap. Soms speelt echter ook de angst om het kindje in je buik pijn te doen een rol. Hieronder helpen we graag drie belangrijke misverstanden uit de weg als het gaat om het hebben van seks tijdens de zwangerschap.

Misverstand 1: Ik doe de baby pijn als ik seks heb.

De angst om je ongeboren kind pijn te doen tijdens het hebben van seks is best begrijpelijk. Natuurlijk wil je zelfs nu al je kindje zo goed mogelijk verzorgen. Je kindje is echter heel goed beschermd in je buik. Het vruchtwater waarin hij of zij ligt, fungeert prima in de rol van stootkussen. Hierdoor merkt je kleine weinig van jullie activiteiten, op misschien een lichte schommeling na. Zulke schommelingen ervaart hij of zij echter de hele dag door, zolang jij in beweging bent. Je baby heeft hier eerder plezier dan hinder van. Dat schommelen is namelijk heerlijk slaapverwekkend.

Misverstand 2: Het is niet normaal dat ik meer zin heb in seks.

Als het gaat om zwangerschapshormonen kan het twee kanten op gaan: sommige vrouwen hebben minder zin, terwijl andere vrouwen juist veel meer zin in seks hebben. Het is dus zeker niet abnormaal om meer zin in seks te hebben. Meestal staat het seksleven tijdens het eerste trimester op een laag pitje, omdat je dan het meest last hebt van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid. Het twee trimester echter verloopt meestal vrij makkelijk. Daarbij komt ook nog eens dat je borsten en vagina door de zwangerschap extra doorbloed en daardoor extra gevoelig zijn. Geen wonder dus dat je dan opeens ontzettend veel zin hebt! Overigens kan dit deels ook afhankelijk zijn van de reactie van je partner. Helaas geldt ook voor partners dat die soms bang zijn om jullie ongeboren kindje pijn te doen, waardoor hun zin in seks flink kan afnemen. Maar deze angst is dus ongegrond!

Misverstand 3: Een vrijpartij wekt de bevalling op

Sommige vrouwen durven in het derde trimester van de zwangerschap geen seks meer te hebben. Ze zijn bang dat de seks de bevalling te vroeg op gang kan brengen. Andere vrouwen vinden juist dat het te lang duurt en proberen de bevalling op te wekken door middel van een flinke vrijpartij. Maar wat blijkt? Hoewel zelfs door dokters en verloskundigen nog wel eens wordt beweerd dat seks de bevalling op kan wekken, blijkt uit deze studie dat dit helemaal niet zo is. Er werd tijdens dit onderzoek geen bewijs gevonden dat seks ervoor kan zorgen dat je gaat bevallen. Dat is misschien slecht nieuws voor de ongeduldige zwangeren onder ons. Voor heel veel anderen zal het echter een opluchting zijn. Heb je bijvoorbeeld een miskraam gehad en ben je bang dat het ook deze zwangerschap mis zal gaan? Het hebben van seks heeft hier geen invloed op, dus er is geen reden om het niet te doen. Overigens ontstaan miskramen so wie so meestal niet door oorzaken van buitenaf, maar door ontwikkelingsproblemen in de foetus zelf.

Wanneer geen seks tijdens de zwangerschap?

Zoals je ziet zijn er eigenlijk weinig redenen te bedenken om geen seks te hebben tijdens de zwangerschap. Sterker nog; er is zelfs bewijs dat vrouwen die seks hebben minder kans lopen op complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging. Er zijn echter wel een aantal situaties waarin het niet goed is om gemeenschap te hebben:

  • Zijn je vliezen gebroken? Dan is het af te raden seks te hebben in verband met infectiegevaar voor je kleine.
  • Wanneer er sprake is van bepaalde complicaties, zoals een slecht functionerende baarmoederhals of een placenta praevia (waarbij de moederkoek laag in de vagina licht), is geslachtsgemeenschap niet verstandig. Als er sprake is van een dergelijke situatie is het aan te raden om het advies van verloskundige of arts op te volgen.
  • Heb je na het hebben van seks opeens last van bloedverlies? Overleg ook dan met je verloskundige of arts. Een bloeding is vaak onschuldig, maar kan ook een teken van complicaties zijn.

Heb je zin en geen last van complicaties? Geniet dan samen met je partner nog even van de tijd die je hebt voor elkaar. Voor je het weet ben je druk met flesjes, luiers en slapeloze nachten!

 

 

Reageer op artikel:
Top-3 misverstanden over seks tijdens de zwangerschap
Sluiten